Henter kommentarer

Dansk folkeaktie i kursrekord: Er steget mere end 29.000 pct. på 31 år


Torsdag steg Novo Nordisk-aktien 4,2 pct. til 821,80 kr. og dermed passerede aktien i den danske medicinalgigant sin seneste lukkerekord.

Novo Nordisk blev børsnoteret i 1974. Data om selskabet fra finanstjenesten Bloomberg går dog ikke helt så langt tilbage, men kun til efteråret 1991.

Dengang kostede én Novo-aktie 2,78 kr.

Gårsdagens lukkerekord betyder, at aktien siden 1991 er steget 29.417,4 pct. Det svarer til et gennemsnitligt årligt afkast på lidt over 20 pct.

Siden årsskiftet har aktiemarkedet været præget af turbulens, men alligevel er aktien i den danske medicinalkæmpe kravlet op med mere end 15 pct.

Ifølge Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, er der flere grunde til at netop medicinalaktier som Novo har medvind i øjeblikket.

»For det første er medicinalprodukter konjunkturuafhængige, og her og nu er det netop konjunkturafhængigheden og risikoen for at især Federal Reserves mange forventede renteforhøjelser kører den amerikanske økonomi mod recession, som optager investorerne,« skriver han i en mail og tilføjer:

»For det andet har medicinalselskaber det normalt kursmæssigt godt efter den første amerikanske renteforhøjelse og de efterfølgende kvartaler. Det er nu. For det tredje er stigningen i amerikanske dollar en meget positiv ingrediens. USA er verdens største medicinalmarked med verdens højeste priser. De fleste medicinalselskaber har en netto positiv USD effekt. Aktuelt koster 1 amerikansk dollar 6,85 – hvilket er meget højt.«

Læs også: Penge tilbage i skat? Sådan bør du bruge dem

Læs også: En 'milliardstor indsprøjtning' er på vej til danskernes bankkonti