Henter kommentarer

Dansk formueforvalter advarer mod stort skifte


Et markant skifte i aktiemarkedet truer forude. Derfor bør du allerede nu sprede din risiko, så din portefølje ikke kun indeholder aktier og obligationer. 

Det er rådet fra investeringsdirektør Vincent Dilling Larsen fra den danske formueforvalter Othania. 

Othania har et bud på, hvad der er vigtigt at have i porteføljen, men det kommer vi til. Det gælder nemlig om at sikre sig mod det skifte, der lurer forude, lyder det.

»Det bedste råd til private investorer lige nu – vil være at sørge for at sprede risikoen. Vi har set, at afkastet på aktiemarkedet har været drevet af relativt få selskaber både i USA, Europa og Danmark – og det tror vi ikke varer ved,« advarer Vincent Dilling Larsen.

»Mange private investorer har fået obligationer i porteføljen, hvilket er fornuftigt, men vi mener, at den private investor også skal supplere dette med eksponering til ædelmetaller, råvarer samt trendstrategier. Det kan skabe både risikospredning og afkast i et scenarie, hvor renterne forbliver højere i længere tid,« påpeger han.

Othania veksler mellem at investere i de to amerikanske aktieindeks S&P 500 og S&P 400 og obligationer ud fra en investeringsmodel, der har en indbygget alarm. Den reagerer på baggrund af udviklingen i udvalgte nøgletal og økonomiske faktorer. En gang om måneden giver investeringsmodellen sit bud på, hvordan pengene bør investeres i aktier og obligationer.

Modellen anbefalede eksempelvis tidligere i år, at aktier fyldte mere end normalt i porteføljen.

Signalerne fra formueforvalterens TIGER-model anbefalede tidligere på året, at man havde en overvægt af aktier i porteføljen på bekostning af obligationer. Mere end 50 pct. af pengene burde ifølge modellen være investeret i aktier, fortæller Vincent Dilling Larsen.

Modellen skruede blandt andet ned for risikoen i slutningen af september til 50/50 og har siden da skruet længere ned for risikoen ved at overvægte obligationer.

Men for en uges tid siden begyndte den at skrue yderligere op for risikoen og er nu tilbage til den neutrale vægtning, fortæller han.

»Vi ser lige nu, at det er en kombination af en mere positiv trend på aktiemarkedet – kombineret med en mere stabil rentekurve – der driver den anbefaling,« forklarer investeringsdirektøren og tilføjer:

»Man kan sige, at modellen er blevet en smule mere positiv på aktier på det seneste.«

Men formueforvalteren vurderer lige nu, at investering i aktier og obligationer ikke kan stå alene. Den fortsat høje inflation og de høje renter gør, at disse aktivklasser er mere korreleret, end vi har været vant til, argumenterer investeringsdirektøren.

Derfor ser formueforvalteren en fordel i at supplere de klassiske investeringer i aktier og obligationer med ETF’er inden for ædelmetaller, råvarer, trend-strategier og aktieafdækning.

»Det gør vi, fordi det historisk har vist sig, at det svært at nedbringe inflationen hurtigt uden at ramme en recession. Derfor handler det om både at være eksponeret til en blød landing, hård recession eller et sted midt imellem,« forklarer Vincent Dilling Larsen.

Investeringsåret 2023 har været meget skiftende både på grund af makroøkonomien, fortsatte renteforhøjelser og ikke mindst den geopolitisk uro, bemærker investeringsdirektøren.

Othania er oppe med cirka 2 pct. i år, oplyser han.

Læs også: Kapitalforvalter: Sådan får du sikre afkast de næste 100 år

Læs også: Kapitalforvalter advarer: Efter 40 år er der en stor ændring på vej i markedet