Henter kommentarer

Dansk kapitalforvalter om brevet fra Warren Buffet: Tavsheden er larmende


Markedsdeltagere over hele verden nærstuderer det årlige brev fra den levende investor-legende Warren Buffett. Også aktiechef Kurt Kara fra Maj Invest så frem til igen at få et glimt af den brilliante mands helt særlige udsyn og indsigt, da det årlige brev blev lagt ud på Berkshire Hathaways hjemmeside i weekenden.

Men som flere andre har bemærket var budskaberne fra Warren Buffett denne gang en stor skuffelse - også for Kurt Kara.

“Det første, der slog mig var, at det var et meget tamt og fladt nyhedsbrev,” siger Kurt Kara og skynder sig at tilføje:

“Med al ære og respekt.”

Warren Buffett er mere end noget andet en inspirationskilde for Kurt Kara og hans team i Maj Invest Value, der i brede træskolængder følger den samme strategiske og stringente tilgang til aktieinvestering. Flere gange i løbet af dette interview med Euroinvestor gentager Kurt Kara således sig selv: “Med al ære og respekt”. Det er ikke hverdagskost for en valueinvestor, at kritisere Mesteren.

“Warren Buffetts nyhedsbreve gennem årene udgør hver især brudstykker af hans samlede strategi. Samtidig er han kendt for at skrive om aktuelle og væsentlige emner. I et historisk perspektiv var 2020 var et af de mest skelsættende år for USA og for hele verden. Vi har haft en global pandemi, covid19 har kostet 500.000 amerikanere livet, USA har oplevet den største recession siden den store depression i 1930’erne, vi har haft det mest problematiske præsidentvalg nogensinde og centralbankerne trykker penge som aldrig før. Ingen af de forhold kommer han ind på,” siger Kurt Kara.

“Tavsheden er larmende”.

Kurt Kara anerkender, at Buffett naturligvis er i sin gode ret til ikke at mene noget som helst.

“Men, når man er så stor, har så mange midler og har så stor en betydning, så er det iøjnefaldende, at han slet ikke forholder sig til den verden vi alle lever i,” siger Kurt Kara.

Det tætteste Warren Buffett kommer på en generel kommentar om nationens tilstand for verdens største økonomi er i sætningen: “Never bet against America”. Altså et udtryk for, at det amerikanske politiske og økonomiske system fortsat er fundamentalt stærk. Men det er også et udtryk Warren Buffett tidligere har anvendt - altså ikke ligefrem en nyhed.

Man kunne også indvende, som Euroinvestor forsøger sig med overfor Kurt Kara, at netop alle de store politiske linjer, en pandemi og verdens centralbanker er helt uden for Warren Buffett’s påvirkningskraft. Om noget, er det måske netop en langsigtet valueinvestors største styrke at lukke øjnene for alle de forhold, man ikke selv kan påvirke?

“Jo, det er jeg helt enig i. Vi bruger heller ikke et sekund på at gætte os frem til, hvad morgendagens oliepris, rente eller vejret betyder for de aktier vi investere i i Maj Invest Value. Men Buffett har aldrig været bleg for at udtale sig om amerikansk politik, økonomi og i det hele taget forholder sig til den verden vi lever i,” siger Kurt Kara.

“Det er på en måde lykkedes ham, at skrive et nyhedsbrev, der hverken forholder sig til markedet, til økonomien og til det politiske,” siger Kurt Kara.

Kun på et mere overordnede plan kommer Warren Buffett ind på den seneste udvikling på de finansielle marked, hvor inflationsforventningerne og dermed renterne er kørt kraftigt op på det seneste.

“Obligationer er ikke stedet at være,” konstaterer Warren Buffett tørt i nyhedsbrevet.

Til gengæld bruger Warren Buffett meget energi på at fortælle om den dårlige spiral investorer i mange konglomerater havnede i for år tilbage. Alene den gode fortælling om konglomeraters evne til at sprede en virksomheds aktiviteter på forskellige sektorer og på forretningsplaner, der ikke var afhængige af hinanden fik prissætningen til at stige. Med en højere prissætning kunne konglomerater derfor købe yderligere virksomheder op, selv om de også var for højt prissat. Og så fremdeles. På et tidspunkt kommer sandheden for en dag, og det står klart, at aktiviteten ikke skaber værdi for investorerne.

“Om noget kunne man måske se det budskab som en kommentar til dagens aktiemarked, hvor virksomheder med den “rigtige” fortælling er mest populære på aktiemarkedet. Jeg kalder dem story telling aktier. I dag kan man også tale sin egen virksomheds aktier op og op - det lykkes for nogle virksomhedsledere nærmest at kreere deres egen virkelighed fordi så mange investorer køber ind på de her fantastiske fortællinger,” siger Kurt Kara.

“Men jeg skal understrege, at det er min tolkning af det budskab Warren Buffett måske skriver mellem linjerne,” siger Kurt Kara.

Men hvorfor skriver han så ikke bare det direkte?

“Nu er det mig spekulerer - det plejer jeg ellers ikke at gøre,” lyder det med et grin fra Kurt Kara og han fortsætter:

“Men husk på, at Warren Buffett meget sjældent taler dårligt om markedet. Han taler stort set aldrig negativt om aktier,” siger Kurt Kara.

Han er vel netop også kendt for at sige tingene lige ud og pakker ikke noget ind?

“Ja, enig. Det er nok også derfor jeg må indrømme, at jeg blev skuffet, da jeg læste dette års nyhedsbrev,” siger han.

“Med al ære og respekt.”

Læs også: Warren Buffett med få nyheder - her er hans portefølje

Læs også: Kritikken hagler ned over Warren Buffett