Henter kommentarer

Kritikken hagler ned over Warren Buffett


Verdens gennem tiden bedste aktieinvestor, 90-årige Warren Buffett, møder hård kritik efter sit årlige nyhedsbrev til aktionærerne i investeringsselskabet Berkshire Hathaway.

Nyhedsbrevet bliver nærlæst af markedsdeltagere over hele verden, da det i høj grad er gennem nyhedsbrevene omverdenen gennem årene har fået en helt særlig indføring i tankegangen hos den legendariske investor. Men i år er tilsyneladende anderledes.

Fra flere kanter udtrykkes der skuffelse. Ikke så meget for det han skriver, men mest af alt for alt det, han ikke skriver.

»Her har du et selskab med en æret leder, der er så højt respekteret, hvis mening betyder noget, og som har virksomheder, der blev direkte påvirket af pandemien, forsikringsselskaber, der var påvirket af global opvarmning og social inflation - og der var ikke et ord om pandemien,« siger Cathy Seifert, analytiker hos CFRA Research, i et telefoninterview med Bloomberg.

»Det var for mig slående. Det var tonedøv og det var skuffende.«

Det eneste sted Warren Buffett nævner pandemien er på side, hvor han fortæller, at en af hans møbelforretninger måtte lukke ned i periode.

Warren Buffett har tidligere ytreret sig klart og markant om alt fra amerikanske skattepolitik, hvor han ønsker en mere progressiv beskatning - dvs de rige skal betale mere. Han har støttet en række demokratiske præsidentkandidater og har offentlig bekendt sig til det demokratiske parti.

2020 bød på magtskifte i USA og på historiske scener i Capitol Hill, der blev overtaget af oprørere. Det er faldet kritikerne for brystet, at Warren Buffett end ikke ytrer sig om de alvorlige problemer både politisk og økonomisk, som USA befinder sig i.

Også fra flere danske kapitalforvaltere er der skuffelse at spore. Johannes Møller fra den lille uafhængige kapitalforvalter MW Compounders peger på, at Buffett ikke har slået markedet i de seneste 15 år. Ifølge Johannes Møller skyldes udviklingen tre forhold.

For det første er Warren Buffett og Berkshire Hathaways formue ganske enkelt blevet for stor.

»Det er meget svært at slå markedet, når du har for meget kapital under forvaltning. Der er meget færre aktier, du kan vælge imellem, hvis positionen skal have en ordentlig størrelse i din portefølje,« lyder det fra Johannes Møller.

For det andet stiller han sig tilfreds med mindre.

»Tidligere købte Buffet gode selskaber, når de var billige. I de sidste 20 år har han købt gode selskaber til fair value. De positioner, der for alvor har skabt hans lange track-record (Coca-Cola, GEICO og American Express m.fl.), blev købt på tidspunkter, hvor de var billige.«

Endelig kom han ikke med i tide, da tech-selskaberne for alvor begyndte at stige.

»Buffett er nu kommet med i Apple, men han har ikke været med i hverken Google eller Facebook – og han kom sent ind i Apple. Hans partner, Munger, har sagt, at de burde have købt Google for mange år siden.«

Læs også: Kommentar: Har renten påbegyndt en rigtig optur, eller er udviklingen ufarlig?

Læs også: Storbank holder fast: Her vil aktiefesten fortsætte