Henter kommentarer

Dansk provokunstner vil sælge NFT'er for millioner

Kristian von Hornsleth til 'så er det sagt'.
Kristian von Hornsleth til 'så er det sagt'. Foto: Tobias Kobborg
Vis mere

En stor fuckfinger til det digitale vanvid og hovedløse NFT-projekter.

Det er motivationen bag den provokerende danske kunster Kristian von Hornsleths beslutning om at udgive 5555 NFT-kunstværker for millioner.

Kunstnerens kryptokunst-univers går under navnet Rebels of Wealth, og en del af de tusindvis af værker forestiller afhuggede hoveder af store amerikanske tech-topbosser som Metas Mark Zuckerberg og Amazon-grundlægger Jeff Bezos.

Læs også: Hvad er en NFT?

»Techgiganterne bliver forgudet af masserne, som om de bringer mere demokrati og retfærdighed. Mediernes ukritiske respekt for rigdom og off-shore kapitalisme frem for fair play og demokrati giver mig kvalme. Ved selv at træde ind i denne dekadente NFT-verden, ønsker jeg at forstørre og tydeliggøre de vanvittige kontraster i den digitale grådighed,« lyder det fra Kristian von Hornsleth i en pressemeddelelse.

En del af de af de 5555 nye værker forestiller afhuggede hoveder af nogle af de helt store Silicon Valley-chefer såsom Mark Zuckerberg fra Facebook. Foto: Kristian von Hornsleth. Vis mere

Andre af værkerne er en kommentar til tidligere solgte NFT-værker, der har indbragt millioner af dollar, lyder det fra provokunstneren, der kalder sig selv en hykler, fordi han nu selv kaster sig over NFT-bølgen, som han tordner imod.

»Det er opblæst at betale 10 mio. dollar for pixels. Det er et klokkeklart eksempel på den digitaliseringsbølge, vi lever i, hvor vi hovedløst afgiver vores persondata. Mine NFT’er udstiller de værste aspekter af kapitalismen, som jeg plejer at gøre med min kunst, men jeg kapitaliserer jo også på den, så jeg er selv en hykler,«

NFT står for non-fungible token og er et digitalt aktiv.

NFT står for non fungible token, hvilket betyder, at man ved at lægge særlige funktioner ind på et token, gør det unikt. På den måde er ejeren sikker på, at være den eneste ejer af NFT'en.

Det betyder ikke, at man er den eneste, der kan se varen, men som indehaver har man et digitalt bevis på, at man er ejermanden.

En NFT kan være et kunstværk, en videofil eller en musik lydfil.

Teknologien bag NFT'er bygger på blockchain, som også kryptovalutaer som bitcoin og cardano er bygget på.

NFT'er slog for alvor igennem i starten af 2021, men har eksisteret siden 2014.

Læs også: Se listen: Disse HBO-film kan du se om aktiemarkedet

Læs også: Nordnet tordner mod SAS-aktien: 'Umulig, risikofyldt og turbulent investeringscase'