Henter kommentarer

Danske Bank advarer: Nogle aktier er steget for kraftigt


Du skal være forsigtig, hvis du overvejer at købe aktier inden for kunstig intelligens (AI).

En lang række AI-aktier er blevet sendt henover børshimlen, men på det seneste er adskillige faldt tilbage.

Kursfaldene i den del af aktiemarkedet kan sagtens fortsætte, advarer Danske Banks senior investeringsstrateg, Lars Skovgaard Andersen, i en kommentar.

B.T. og Euroinvestor samarbejder - derfor findes artiklen også på B.T.

»Der er uden tvivl selskaber i periferien, der er blevet hvirvlet ind i begejstringen og er steget på et uberettiget grundlag,« forklarer han.

Kursfaldene vækker opsigt, fordi det er aktier, der har været sendt ud i vilde kursridt, påpeger han.

Læs også: Finanshus om lille dansk industriaktie: De er 'den bedste i klassen' - aktien er værd at køb

»Fx har vi set uforholdsmæssigt store kursstigninger blandt producenter af andre mikrochips, der intet har med kunstig intelligens at gøre,« forklarer han.

Interessen for kunstig intelligens har sendt en lang række aktier op i niveauer, hvor der ikke må gå meget galt, før det kan slå stigningerne ud af kurs.

»Med det store fokus på kunstig intelligens kan selv mindre nyheder og rygter have en uforholdsmæssig stor effekt,« påpeger Lars Skovgaard Andersen.

I hans optik er kursfaldene imidlertid en købsmulighed, fordi du som investor køber dig ind i en langsigtet megatrend.

»Kunstig intelligens giver selskaber mulighed for at blive endnu mere effektive og produktive, hvilket er essentielt i en tidsalder, hvor globaliseringen går på hæld, og den demografiske udvikling med flere ældre og færre i den arbejdsdygtige alder sætter pres på arbejdsmarkederne,« forklarer Danske Bank-strategen.

Læs også: Lau Svenssen om dansk aktie: 'Den er billig, og det er en vinder'

Kursfaldene kan med hans ord være »en god mulighed for at købe lidt billigere op i aktier, der kan forventes at nyde godt af denne trend.«

Du skal dog huske, at de kortsigtede vindere inden for kunstig intelligens ikke nødvendigvis er de langsigtede vindere, lyder rådet. 

Læs også: 7 lette råd: Sådan kommer du i gang med at investere

»Første bølge er producenterne af de nødvendige teknologier. Anden bølge er, når andre selskaber formår at tage teknologierne i brug som redskab til at optimere deres forretning. Og det kan meget vel blive her, de langsigtede vindere skal findes,« forklarer Lars Skovgaard Andersen.

Det hører ifølge ham med til historien, at selskaber inden for kunstig intelligens er såkaldte vækstselskaber. Det er selskaber, der ventes at vokse hurtigere end det brede marked. Det er imidlertid også selskaber, der er særligt sårbare over for stigende renter. Det har vi set i løbet af den seneste måned. 

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

Det skyldes, at vækstselskaberne har en højere forventet vækst i omsætningen og indtjeningen end andre selskaber. Investorerne vurderer - og forventer - at selskaber har en større del af deres indtjening længere ude i fremtiden – og jo højere renterne bliver, jo lavere bliver den såkaldte nutidsværdi af den fremtidige indtjening. Derfor falder vækstaktierne mere, når renterne stiger.

Derfor gælder det om at satse på aktier i selskaber inden for kunstig intelligens, der kan blive ved med at levere en indtjening, der understøtter kursudviklingen. Alt andet er på længere sigt ligegyldigt, påpeger Lars Skovgaard Andersen.