Henter kommentarer

Danske Bank: Det var et stort skifte


Onsdag aften kom den amerikanske centralbank med» et stort skifte mod en markant hårdere retorik.«

Det vurderer Danske Banks chefanalytiker Mikael Olai Milhøj i en kommentar efter Federal Reserves pengepolitiske møde onsdag aften. Her forklarede centralbankchef Jerome Powell, at QE-opkøbsprogrammet bliver afsluttet hurtigere, end det blev indikeret i november. De månedlige opkøb sænkes nu med 30 mia. dollar om måneden, så man er færdig til marts 2022 i stedet for juni 2022.

Den hurtigere afslutning betyder, at der er åbnet for at sætte den pengepolitiske rente op før, end man har kommunikeret tidligere, bemærker Mikael Olai Milhøj.

»At man nu signalerer tre rentestigninger er en markant opjustering fra seneste prognose i september, hvor man var splittet mellem at signalere en rentestigning eller holde renten uændret i 2022,« lyder det i en kommentar fra Mikael Olai Milhøj.

Det skal ifølge chefanalytikeren ses i lyset af, at inflationen er den højeste i 39 år, mens arbejdsmarkedet er mere »stramt«, end man vurderet bare for få måneder siden.

Danske Bank forventer, at den amerikanske centralbank sætter renten op tre gange i løbet af næste år.

Det vil ifølge chefanalytikeren betyde, at den amerikanske centralbanks rentemålsætning vil stige fra 0,00-0,25 pct. i øjeblikket til 0,75 pct - 1,00 pct. ved udgangen af 2022.

Det mest sandsynlige er, at rentestigningerne vil fortsætte ind i 2023, hvilket den amerikanske centralbank også signalerer.

Vær med i Euroinvestors julekonkurrence. Svar på dagens spørgsmål og dyst med om forskellige præmier. Tilmeld dig her!

Læs også: Økonomer spår renteløft i 2022 og 2023

Læs også: Lau Svenssen: Det ligner en nedsmeltning for denne valuta