Henter kommentarer

Danske Bank: Russisk økonomi ramt af tilbageslag


Russisk økonomi er ramt af et tilbageslag.

Det vurderer Danske Banks chef for global makroanalyse, Jakob Ekholdt Christensen med afsæt i det såkaldte PMI-indeks for den russiske servicesektor for marts måned. PMI-tallet dækker over indkøbschefs forventninger til udviklingen. Indekset er ifølge ham faldet til 38 fra 52 i marts. Det er markant under niveauet på 50, som er skellet mellem positiv og negativ vækst i sektoren.

»Ifølge målingen skyldes tilbageslaget vigende omsætning, men også faldende ordreindgang både i Rusland og på eksportmarkederne. Der er også tegn på stigende arbejdsløshed, da den vigende efterspørgsel har fået virksomhederne til at skære ned på antallet af ansatte,« forklarer han.

Læs også: Europa i klapjagt på Putins venner – fastfryser flydende slotte for milliarder

Det er en konsekvens af, at Vesten har kastet sig ud i en finansiel krig mod Rusland, efter stormagten har invaderet Ukraine. Angrebet har sendt chokbølger igennem de finansielle markeder. Det har sendt råvarepriserne i vejret og fået en lang række vestlige selskaber til at trække sig ud af Rusland. Herhjemme er det blandt andre ølgiganten Carlsberg og isoleringskæmpen Rockwool, der har været rystet indirekte ramt af opgøret med Rusland.

Det er svært at vurderer, hvor hårdt den russiske økonomi er ramt, lyder det fra Danske Bank, men »PMI-indikatorerne for marts peger p.t. på et tilbageslag på 3-4 pct. i russisk BNP,« lyder det fra Danske Banks makrochef, Jakob Ekholdt Christensen.

Læs også: Milliardforvalter om dansk himmelstormer: Det er en global vinder

»Tilbageslaget bliver formentlig større i takt med, at vestlige varer, teknologi og produktionsinput bliver mere og mere knappe, og efterspørgslen viger endnu mere,« vurderer han.

Han fremhæver, at EU overvejer nye sanktioner, der skal forbyde import af energi fra Rusland. Det har været på tale, efter der er kommet meldinger om russiske krigsforbrydelser mod civile i Ukraine.

»Det vil for alvor stramme skruen om russisk økonomi, da halvdelen af Ruslands eksport af olie og gas gik til det europæiske marked før krigen i Ukraine,« vurderer han.

Han hæfter sig ved, at der er tegn på, at stormagten 'ad bagdøren' eksporterer olie og andre varer til Kina og i stigende grad til Indien. Det vil hjælpe med at afbøde tilbageslaget i russisk økonomi.