Henter kommentarer

Ser tegn på aktiebobler: Sådan undgår du at blive ramt

Foto: TINGSHU WANG
Vis mere

 

»Der er tegn på bobledannelser inden for visse segmenter af aktiemarkederne.«

Sådan lyder det fra Danske Bank, der i en meddelelse henviser til, at visse aktier er steget flere hundrede procent eller mere det seneste år. Det gælder indenfor producenter af elbiler, selskaber inden for e-handel samt grønne brintenergi-selskaber.

Danske Bank forbinder de hurtige stigninger med risiko for aktiebobler.

»Vi vurderer, at en række selskaber i den senere tid har oplevet kursstigninger, som er ude af trit med den indtjening, man kan forvente fra selskaberne inden for en overskuelig fremtid – og det bliver ikke ved med at være holdbart. Før eller siden banker realiteterne altid på,« siger Danske Banks investeringsstrateg, Lars Skovgaard Andersen, i en meddelelse.

Både elbiler, e-handel og bæredygtig omstilling er stærke langsigtede trends, men alligevel er det svært at købe ind i, understreger han.

»Problemet er, at man risikerer at blive den sidste, der køber op før et større kursfald, som potentielt kan tage år at indhente – hvis det nogensinde sker,« udtaler Lars Skovgaard Andersen i meddelelsen.

Oppe med 1300 procent på et år

Som eksempel på en hurtigtvoksende aktie nævnes det amerikanske selskab Plug Power, der udvikler brintbrændselsceller som erstatning for batterier og er steget over 1300 pct. det seneste år.

De massive stigninger skyldes ofte en enorm hype, pointerer investeringsstrategen.

»Ofte bliver investorer så bange for ikke at komme med på vognen, at de ukritisk springer ombord på et alt for tidligt eller dyrt tidspunkt. Vi forventer, at nye teknologier på kort tid vil revolutionere hele verden, men sådan går det sjældent,« lyder det fra Lars Skovgaard Andersen.

Undgå unødig risiko - køb fonde

Det er svært at spå om, hvilke selskaber der bliver vindere på lang sigt, når der er tale om nye trends og teknologier. Derfor kan investorer med fordel købe fonde med eksponering mod temaet fremfor enkeltaktier, lyder rådet.

»Det kan i særdeleshed være en god tilgang til investering i nye trends og teknologier, fordi du kan få del i den potentielle overordnede fremgang for temaet, men risikerer ikke at have alt for mange penge bundet op i få enkeltaktier, der fejler,« forklarer Lars Skovgaard Andersen.

Har du eksempelvis investeret i Tesla, fordi du synes, at netop dette selskab er ekstraordinært attraktivt, eller er det reelt fordi, du bare gerne vil have en eksponering mod elbiler, spørger Danske Bank.

»Hvis du har investeret i Tesla for at få eksponering mod temaet elbiler, så kan du få en mindre risikofyldt eksponering mod temaet via en fond,« siger han.

Der er en lang række fonde, man som investor kan købe ind i. Verdens største kapitalforvalter har eksempelvis fonden iShares Self-driving EV and Tech ETF, som er steget over 60 pct. det seneste år.

Læs også: Tror ikke, at det ender godt med at købe aktien til de her priser

Læs også: Aktiechef: Disse aktier har stadig kæmpe potentiale trods stigning på 120 pct i 2020