Henter kommentarer

Aktiechef: Disse aktier har stadig kæmpe potentiale trods stigning på 120 pct i 2020


 

Grønne giganter som Ørsted og Vestas tromler frem, og deres fremmarch har effekt på en bæredygtig fond, der investerer i de 30 største globale spillere indenfor netop vedvarende energi.

ETF'er, der er fonde med typisk meget lave omkostninger, giver som regel en stor spredning og et jævnt afkast. Ikke desto mindre er fonden, der går under navnet iShares Global Clean Energy, steget med 120 pct. i 2020. Og indtil videre fortsætter fremgangen i 2021.

»Det er uhørt med en stigning på 100 pct. i en ETF. Det viser bare, at det var hele den grønne energisektor, der steg massivt. Og så kommer spørgsmålet: Er det en boble? Og der er mit klare svar nej,« siger Michael Friis, der er aktiechef i HC Andersen Capital.

I videoen ovenfor ses udviklingen i markedsværdien for selskaberne i C25-indekset, og dets udvidelse fra C20. Grafikken er lavet via Flourish Studio.

Det er med andre ord langt fra for sent at springe med på den grønne bølge trods de hidsige stigninger. Faktisk mener aktiechefen, at man bør havde en »god del« af sine investeringer i vedvarende energi.

»Mens 10’erne tilhørte teknologisektoren, tror jeg, at 20’erne og 30’erne vil tilhøre den grønne omstilling. Teknologi vil stadig vokse stærkt, men den grønne omstilling vil blive den dominerende drivkraft for økonomien, så det er hverken for sent i dag eller i morgen,« siger aktiechefen.

Derfor vil sektoren vokse hurtigst

Michael Friis står dermed på den modsatte side af de analytikere, der er bekymrede for en uforholdsmæssig høj prissætning af aktier som Vestas og Ørsted.

»Over de næste ti år vil den grønne sektor komme til at trække de allerhøjeste vækstrater i alle segmenter af markedet, tror jeg. Der må man bare acceptere en høj prissætning på den korte bane. Det kan virke skræmmende, men det bør ikke få nogle til at holde sig fra det,« siger han.

Selvom selskabernes indtjening endnu ikke afspejler de høje aktiekurser, har stigningerne alligevel hold i den fundamentale virkelighed, mener aktiechefen.

I de kommende år vil grønne politiske aftaler over hele verden nemlig skabe grobund for vækst i virksomhederne. EU har eksempelvis en målsætning om at opnå »klimaneutralitet« i 2050, mens Kina som verdens største CO2-udleder vil være CO2-neutral i 2060.

»Verden er ved at forstå, at vi skal have grøn omstilling, og væksten nok skal komme i de næste år. Der kommer en voldsom værdistigning, når man opnår forståelsen om, at nu ruller bølgen, og branchen vil vokse i de næste 20-30 år,« siger Michael Friis.

Blackrock samler op i Vestas

En anden vigtig faktor for sektorens fremgang er de institutionelle investorer, der vælter ind på markedet og kaster enorme summer efter de grønne aktier.

»Investorerne søger over mod lavere risiko og forretningsmodeller, der har meget lang levetid og måske de højeste vækstrater ved at købe ind i sektoren,« forklarer Michael Friis.

Alene den seneste måned er fonden steget 34 pct. Den voldsomme pengetilstrømning kan holde sektoren oppe i mange år endnu, mener han.

»Hver gang Vestas-aktien falder lidt tilbage på en eller anden nyhed, kan man dagen efter se, hvordan Blackrock har benyttet lejligheden til at samle den op. De er i gang med at flytte deres penge over mod den grønne sektor. Prøv at forestille dig, at hele verdens kapitalforvaltere skal flytte ind i sektoren med en højere andel – det fortsætter i lang, lang tid endnu,« siger aktiechefen.

Køb og hold i flere år

Investorer bør imidlertid ikke forvente, at kurven fortsætter med at udvikle sig i en lige linje op, pointerer Michael Friis.

»Historien viser, at der kommer større udsving på den korte bane, når det har kørt så stærkt. Det skal man bare forstå og ikke paniksælge, men i stedet købe for de næste mange år. Det er dumt at købe, hvis man skal bruge pengene til vinterferien,« siger han.

Som investor skal man heller ikke forvente, at afkastet vil fortsætte sit vokseværk i samme tempo – men det vil stadig forblive pænt, spår aktiechefen.

»Nu har vi re-priset den her sektor ganske kraftigt. Det sker kun én gang. Nu vil vi formentlig vokse med virksomhedernes indtjeningsvækst, og den bliver fortsat høj,« siger han.

Fonden, der handles på børsen ligesom aktier og bliver forvaltet af verdens største kapitalforvalter, Blackrock, er dog allerede stadig steget 11,6 pct. i 2021.

De største beholdninger er amerikanske Plug Power, der sælger brændselscelle-teknologi med brint, samt det newzealandske energiselskab Meridian Energy. Porteføljen består udover Vestas og Ørsted også af tysk-spanske Siemens Gamesa.

»Jeg synes, at ETF'en er en skide god måde at gøre det på, for den spreder sig ud over sol, vind og dem, der stiller det op. Man får en god spredning, når værditilvæksten kommer,« siger Michael Friis.

Læs også: Ærlig analytiker om negativt syn på Vestas: 'Jeg er blevet kørt over'

Læs også: Spændende ETF'er: Her er 3 bud på langsigtet gevinst