Henter kommentarer

Danske Bank: Vejret får enorm betydning for dine aktier


Investorer bør holde øje med vejrudsigten, lyder det fra Danske Bank.

»Jeg er ikke meteorolog, men jeg har tænkt mig at følge godt med i vejrudsigten denne vinter,« lyder det fra bankens strateg, Sofie Manja Eger Huus, i en kommentar.

Den manglende gas fra Rusland har forværret den europæiske energikrise og forværret Europas situation. Vejret kan ende med at være afgørende, forklarer hun.

Læs også: Novo Nordisk indgår aftale på op mod 54 milliarder

»Hvis vi står over for en mild og blæsende vinter, så skal der ikke bruges lige så meget energi på opvarmning, og vinden kan være med til at producere mere energi,« udtaler hun.

Investorer skal derfor håbe på, at vi ikke får en meget kold og lang vinter. Den vil kræve meget energi til opvarmning, hvilket vil sende priserne i vejret, forklarer hun.

En lang, kold vinter vil ramme Nord- og Østeuropa hårdest, men Sydeuropa vil også blive ramt, fordi husene generelt er dårligere isolerede, forklarer hun.

Læs også: Storbanker: Aktiemarkedet har endnu ikke ramt årets bund

Investorer skal imidlertid vænne sig til de høje gaspriser i og med, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, har lukket for gassen til Europa.

»Det betyder først og fremmest, at den senere tids skyhøje gaspriser ikke forsvinder lige foreløbigt. Selvom gaslagrene er fyldt godt op i Europa, risikerer vi stadig at ende i en situation, hvor vi kommer til at mangle gas, og det kan gå hårdt ud over væksten, som i forvejen er presset,« forklarer hun.

Hvis Europa ender i en situation, hvor vi løber tør for gas, vil det ifølge Danske Bank betyde, at selskaberne er nødt til at skære i produktionen.

Læs også: Storbank ser stort potentiale i C25-aktie på lang sigt

Det kan føre til tab af både produktion og arbejdspladser, hvilket vil betyde, at Europa kan blive kastet ud i en endnu dybere økonomisk nedtur end ventet.

»Det vil selvsagt være skidt for de cykliske europæiske aktier,«

Europas situation er grunden til, at Danske Bank anbefaler, at man undervægter europæiske aktier lige nu. Det betyder, at europæiske aktier ifølge banken bør udgør en mindre del af porteføljen end ellers.

»Selv hvis Putin skulle åbne for gashanerne igen, står Europa over for flere udfordringer med svækket vækst, høj inflation og stigende renter. Dertil vil gas- og elpriserne stadig være høje, selv hvis der strømmer lidt gas fra Rusland igen.«

Læs også: Udsigterne for den danske økonomi forværres: 'Vi står i starten af en krise'

Hvis vi skal pege på en region, som lidt populært sagt er det »bedste blandt det dårlige«, så mærker USA langt fra denne energikrise på samme måde som Europa, da der er stor forskel på gasprisen i Europa og USA.«

Danske Bank anbefaler lige nu, at investorer har en defensiv tilgang og fokuserer på kvalitetsselskaber og sørger for at have spredt deres risiko.