Henter kommentarer

Danske pensionsgiganter i stort skifte på aktiemarkedet


Efter et rædselsfuldt første halvår på aktiemarkedet, så kan der være lagt i kakkelovnen til yderligere fald. Derfor rykker de danske pensionsgiganter PFA og Sampension rundt i porteføljerne.

»Vi har rykket rundt med henblik på, at der kommer en recession næste år. Det bliver ikke en sindssyg dyb recession, men en mild affødt af renteforhøjelser,« siger chefstrateg i PFA Pension, Tine Choi.

Pensionsgiganten startede ellers året ud med at tro, at aktierne stille og roligt skulle sive opad. Den formodning blev kastet overbord i takt med, at inflationen galopperedere løs og centralbanker greb til rentevåbnet. Derfor begyndte pensionsgiganten i maj at rykke rundt på aktieporteføljen.

Læs også: Bankchef til danskerne: Du kommer nok snart til at ændre dit liv

»Vi har rykket rundt fra cykliske til defensive aktier, og medicinalsektoren er vores største overvægt lige nu,« forklarer Tine Choi.

Foruden medicin har PFA også haft pengepungen fremme for at købe op i stabilt forbrug og kommunikationsservices. Imens er de mere cykliske af aktier indenfor finans og industri skubbet ud.

Hos Sampension er man også bekymret og har på det seneste solgt ud af aktier, fortæller aktiechef Phillip Jagd.

Pensionsmastodonten gik ind i det nye år med en »ret stor« undervægt af aktier, fordi Phillip Jagd havde en klar formodning om, at renterne skulle stige, og det ville sende aktierne ned; hvilket også skete.

Læs også: Warren Buffett satser massivt på disse 5 aktier

Ved udgangen af juni havde pensionsgiganten købt aktier til en overvægt, men nu går man kontra og sælger ud igen.

»Jeg er gået tilbage mod neutral efter en hurtigere end håbet stigning i juli. Jeg foretrækker en lidt forsigtig tilgang til markederne herfra. Jeg har fokus på indtjeningsestimater og arbejdsmarkedet for at se, om det her bliver en reel en indtjeningsrecession som kan udfordre de aktuelle kursniveauer. Men indtil videre ser regnskaberne i andet halvår egentligt okay ud,« siger Phillip Jagd.

Sampension holder fast i et valuetilt. Det vil sige at lavt prissatte valueaktier fylder en del mere i porteføljen på bekostning af færre vækstaktier.

Selvom vækstaktier i flere år har givet sviende baghjul til valueaktier, så har rollerne været byttet rundt i år.

Og Phillip Jagd tror på, at valueaktiernes tur i overhalingsbanen vil fortsætte en rum tid endnu.


Læs også: Forudser nye kursfald - så langt skal aktierne måske ned

»Jeg har stadig et valuetilt, selvom jeg har reduceret det en kende. Jeg mener stadig at valueaktier bør outperforme over en årrække,« forklarer aktiechefen.

Han understreger dog i samme omgang, at der er faktorer, som taler både for og imod valueaktier i øjeblikket. Den største trussel er, at de som regel klarer sig dårligt under en recession.

Imidlertid holder Phillip Jagd fast i valueaktierne, fordi selskabernes indtjeningsestimater i hans øjne ser fine ud. Og så påpeger han, at selskaberne ofte hører hjemme i den fysiske verden, hvor der for tiden er knaphed, og hvor selskaberne ofte har kræfterne til at skrue deres priser op. En magt, der kaldes pricing power.

»Vi vil allesammen ud i den fysiske verden, og selskabernes indtjeningsestimater bekræfter det billede. Så derfor holder jeg fast, selvom jeg har taget profit på lidt af positionen,« forklarer Phillip Jagd.

Sampensions aktieportefølje er i år ”komfortabelt foran” sit benchmark siger Philip Jagd, uden han ønsker at sætte et præcist tal på.

Fra vi skød nytåret ind og frem til 1. august er PFA Pensions aktiebeholdning skrumpet med 13,6 pct.

Selvom aktiemarkedet allerede er blevet sendt i knæ i år, så kan endnu flere kursstæsk komme på banen. Særligt hvis Italien ramler ned i gældskrise, fordi Den Europæiske Centralbank med hastige skridt hæver renten, betoner PFA Pensions Tine Choi.

»Hvis jeg forholder mig historisk, så udløser en amindelig recession typisk kursfald på 20 procent. Hvis der kommer en finansiel krise oveni - som det kan ske med Italien - så er man ofte oppe på fald i omegnen af 30 procent,« siger hun.

Også Phillip Jagd påpeger, at markedet er ganske usikkert for tiden, og han har selv en »ydmyg« tilgang til markedet, fordi der er så mange komponenter, der kan styre økonomien i forskellige retninger.

»Vi er et skrøbeligt sted, hvor markedet nok kan forblive omskifteligt i en tid endnu og det er uvist om juni markerede en holdbar bund eller om det skal blive være før det kan blive bedre,« forklarer han.

Sampension har i underkanten af 70 mia. kr. i aktier og knap 300 mia. kr. under vingerne, mens PFA Pension har en pengepose på 550 mia. kr. på tværs af alle investeringer.