Henter kommentarer

Derfor kan danske aktier blive ramt i 2022


Nye rentesignaler fra den amerikanske centralbank har bragt danske aktier i skudlinje.

Det påpeger Nordnets investeringsøkonom Per Hansen i en kommentar torsdag. Udsigten til stigende renter presser ifølge ham de multipler, som investorer er parate til at betale for et selskabs given indtjening.

»Når der er fokus på prisfastsættelse, kommer de danske aktier altid i skudlinjen,« bemærker Per Hansen og fortsætter:

»Hvis fokus på stigende renter stiger, vil de danske aktier være i farezonen for at underperforme i en global kontekst i 2022. Det er blandt andet det som dagens større aktienedtur er et udtryk for.«

Læs også: Lau Svenssen: Sådan vil afkastet se ud i første halvdel af 2022

Renteudviklingen har fået større opmærksomhed, efter chefen for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, i en tale tirsdag og onsdag advarede investorer om, at Federal Reserve vil stramme pengepolitikken i 2022. Dermed er der udsigt til en neddrosling af obligationsopkøb samt rentestigninger inden for en overskuelig fremtid. Per Hansen har tidligere forklaret, at han forventer, at den amerikanske centralbank vil komme med to rentestigninger i løbet af det nye år.

Når renteudviklingen følges så nøje af investorerne, skyldes det, at den forventede indtjening i forbindelse med værdiansættelse af en virksomhed hvert år skal fratrækkes, hvad man ellers ville kunne tjene, hvis pengene var placeret i en amerikansk statsobligation.

Læs også: Dansk kæmpe belønner ansatte med vild julebonus

Den regnetekniske manøvre kaldes en tilbagediskontering. De virksomheder, hvor forventningerne til den fremtidige indtjening er størst, bliver derfor også relativt begunstiget på aktiemarkedet, når renterne falder. Den indtjening, man forventer i fremtiden, slår med andre ord fuldt ud igennem i prisen på en virksomhed, hvis renten er 0. Sagt på en anden måde så gør stigende renter selskabernes pengestrømme ude i fremtiden mindre værd målt i nutidskroner, hvilket især rammer vækstaktierne.

Vær med i Euroinvestors julekonkurrence. Svar på dagens spørgsmål og dyst med om forskellige præmier. Tilmeld dig her!

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: USA's største bank til investorer: Omikron kan være gylden mulighed

Læs også: Goldman Sachs: Sådan vil aktierne udvikle sig i 2022