Henter kommentarer

Disse danske aktier går amok på vaccinenyt

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Vis mere

 

En potentiel vaccine fra Pfizer har vist sig at have effekt i ni ud af ti tilfælde, og de positive resultater udløser heftig medvind blandt de aktier, der ellers er blevet skudt ned som konsekvens af coronakrisen.

Blandt de danske aktier flyver luftfartsselskabet SAS forrest med en stigning på 24 pct. SAS har været særdeles hårdt ramt på, at rejseaktiviteten nærmest er gået i stå under krisen. Samtidig stiger aktien hos servicekoncernen ISS med over 10 pct. ISS har bl.a. været hårdt ramt på, at folk har været hjemsendt fra arbejde, og kantiner har været lukket ned.

I modsatte ende af det danske eliteindeks falder medicinalselskaberne. Genmab, Novo Nordisk, Chr Hansen og Novozymes er alle nede med over 2 pct., hvilket er med til at fastholde C25 i minus på 0,75 pct.

Læs også: Lars Tvede med forudsigelse: Det kommer der til at ske nu

I den grønne afdeling har også smykkeproducenten Pandora taget et solidt hop op og ligger med en stigning på over 5 pct. I det danske eliteindeks ligger både Carlsberg, Danske Bank, Demant og FLSmidth desuden med stigninger på over 5 pct.

»Banker og industriselskaber kan få gavn af forhåbninger om en hurtigere normalisering eller genopretning i 2021. Her kort efter nyheden ser vi allerede tegn på den dynamik med bl.a. finansaktierne i front for de europæiske aktiestigninger,« skriver Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit Markets, i en ny kommentar.

Nordea-aktien stiger også markant - i skrivende stund over 6 pct. Nilfisk er også oppe med 6 pct.

Tech kan blive ramt

Modsat finansaktierne kan lave renter og techselskaber, der har nydt godt af krisen, opleve modvind på baggrund af en coronavaccine, lyder det fra Nykredit.

Læs også: Skærmene gik i sort på investeringsplatforme da vaccinenyhed kom ud

Generelt stiger aktierne over hele Europa på nyheden, og den stigende risikoappetit giver mening, pointerer analytiker fra Danske Bank.

»Markedsbevægelserne giver mening, for vaccineudviklingen er markant mere afgørende for den økonomiske udvikling i 2021 end f.eks. det amerikanske præsidentvalg. Med effektive og sikre vacciner, der kan produceres og distribueres i tilstrækkelige mængder, er muligheden for en normalisering i løbet af 2021 markant større. [...] Investorerne reagerer positivt på, at de positive vaccinenyheder betyder, at vi i løbet af 2021 kan stoppe pandemien,« skriver senioranalytiker Mikael Olai Mikhøj fra Danske Bank i en ny kommentar.

Læs også: Vild udmelding fra Pfizer: Har nyt om vaccinehåb

Læs også: Lars Tvede om covid-19-vaccine: Disse aktier vil vinde mest på det