Henter kommentarer

Dyster melding fra Danske Bank: Det bliver værre end først antaget


Du kan lige så godt vende dig til det.

For økonomien bliver ikke bedre lige foreløbig.

Sådan lyder det i hvert fald i en ny prognose fra Danske Bank, hvor man har nedjusteret forventningerne til den danske økonomi i år.

Læs også: C25-selskab: Cannabis er et vigtigt markedssegment for os

»Vi står efter vores vurdering på tærsklen til en økonomisk afmatning med stigende ledighed, fald i BNP, flere konkurser og i det hele taget sværere tider for mange virksomheder og husholdninger. Faldende købekraft og højere renter betyder lavere efterspørgsel i ind- og udland, og det kommer til at kunne mærkes,« skriver bankens økonomer i prognosen, hvor de er kommet med forudsigelser af en række nøgletal for den danske økonomi.

Blandt andet inflationen er vi ikke færdige med at bakse med endnu, skriver banken.

»Det kommer til at tage tid at få inflationen ned igen, fordi sidste års prisstigninger medfører nye stigninger i år på blandt andet husleje,« skriver de.

De forventer, at inflationen vil ende på 4,9 pct. i 2023, men de konstaterer også, at inflationen har været meget vanskelig at forudsige. Usikkerheden er derfor også stor, tilføjer de. Tilbage i oktober lød forventningen fra banken at inflationen i 2023 vil ende helt nede på 3,4 pct.

Banken venter, at inflationen kommer tilbage under 2 pct. i løbet af 2024.

Læs også: Gasprisen fortsætter kollaps – Laveste pris i over et år

Også boligmarkedet står for skud. Danske Bank forventer, at boligpriserne vil falde med 14 pct. fra toppen i sommer til midten af 2024.

Væksten i BNP i 2022 forventes at lande på 2,9 pct. ifølge Danske Bank.

I 2023 kommer den så til at være negativ med et fald i BNP på 1 pct.

Men allerede næste år ser det bedre ud, hvor Danske Bank regner med at BNP vil stige med 1 pct.

Selvom det alt sammen ikke lyder for godt, så tror landets største bank stadig på, at den danske økonomi kan holde til det.

»Dansk økonomi står over for en afmatning, men er ganske godt rustet til den efter en årrække med konsolidering af bade private og offentlige finanser,« skriver de i prognosen.

Læs også: Nordea-strateg: Sådan vil jeg investere 100.000 kr. lige nu

Læs også: Nordnet: Centralbanken forsøgte at 'lukke døren'