Henter kommentarer

ECB vedtager historisk rentehop


For første gang i 11 år griber Den Europæiske Centralbank til rentevåbenet, og renten hæves med 0,5 procentpoint.

Det er det højeste rentehop i 22 år, og tiltaget sker efter centralbanken - der også kaldes ECB - har holdt rentemøde torsdag.

Rentehoppet tages i brug for at tackle den tårnhøje inflation, der verserer i Europa. Alene på dansk grund er priserne steget med 8,2 procent det seneste år.

Med rentehoppet vinker ECB således farvel til de negative renter, der har præget Europa de seneste år. Konkret går renten fra rekordlave -0,5 pct. til 0 pct.

»ECB åbner nu ballet til en ny virkelighed, og der er efter dagens renteforhøjelse mere i vente. Efteråret kommer til at blive præget af nye renteforhøjelser fra ECB, og det er noget, som vi også kommer til at mærke i Danmark,« mener Lisette Rosenbeck Christensen, økonom i Arbejdernes Landsbank.

På forhånd var det ventet, at centralbanken ville hæve renten med mindst 0,25 procentpoint. Samtidig har cirka halvdelen af investorerne øjnet sandsynligheden for, at ECB ville hæve renten med hele 0,5 procentpoint.

Selvom ECBs rentestigning i princippet kun gælder for eurolandene, så forventer flere økonomer bestemt, at Danmarks Nationalbank vil hoppe med på vognen og kopirere rentehoppet 1:1, eftersom den danske krone er bundet op på euroen.

Renten i Nationalbanken er aktuelt på -0,6 pct.

Læs også: Chefstrateg: Her er 9 billige, sikre og stabile aktier til nedturen

Læs også: Se listen: De 10 bedste danske aktier i år