Henter kommentarer

Ekspert fælder dom: Her begår Pape sin største fejl


Steffen Hjaltelin ved godt, hvordan valgkampagner skal strikkes sammen.

Han har selv udtænkt et hav af dem for Venstres Anders Fogh og senere Lars Løkke.

Og med den ballast i ryggen, er Steffen Hjaltelin ikke i tvivl, når han ser på Konservative og formand Søren Papes formåen i denne valgrunde.

»Det er måske den ringeste valgkamp, jeg kan huske, jeg har set,« konstaterer Steffen Hjaltelin i seneste afsnit af Euroinvestor Livsstil.

Konservative er faldet fra tinderne. Partiet bejlede til statsministerposten og stod til en lysende fremgang, men den ene personsag efter den anden har ramt Søren Pape og slået sprækker i partiets succes.

Men i virkeligheden ligger partiets største fejl andre steder end formandens møgsager. Nemlig Søren Papes politiske kovendinger og en valgkampagne, der uhensigtsmæssigt fortsætter, som om intet er sket, vurderer Steffen Hjaltelin.

»Han (Søren Pape, red.) skulle nok have lagt sig ned i et livsstilsmagasin som dette noget tidligere for at løse noget af det personlige. Men dér, hvor han virkelig begår sin største fejl, og hvor man kan se, de følger deres oprindelige plan. Ja, jeg ved ikke … jeg kan ikke engang sige, hvad de følger. Det er helt forfærdeligt,« siger Steffen Hjaltelin.

Du kan høre hele Steffen Hjaltelins politiske vurdering i Euroinvestor Livsstil.

Den garvede valgstrateg fremhæver, at Søren Pape gik til valg på et borgerligt projekt om, at når alle skulle spare – så skulle staten det samme, og den offentlige sektor skulle slankes med 40.000 ansatte.

Derudover skulle topskatten, som ifølge Pape var en skat »marineret i misundelse«, fjernes.

Men Søren Pape har siden vist sig villig til at give sig på begge punkter efter kritik fra Mette Frederiksen (S) og Danmarksdemokraternes Inger Støjberg.

Så nu står Søren Pape i en situation, hvor han har mistet sit borgerlige projekt, mener Steffen Hjaltelin og henviser til, at kun Liberal Alliance, der i meningsmålinger får cirka 7 procent af stemmerne, står tilbage med et borgerligt projekt om at gøre staten mindre.

»Hvis han (Pape, red.) havde ført en ordentlig valgkamp, så havde han buldret løs med dét, at når vi alle sammen skal spare, så skal det offentlige også spare. Så kunne han appellere til de borgerlige, som jo fylder mere end Liberal Alliances 7 procent af stemmerne,« siger Steffen Hjaltelin:

»I stedet for har han ladet sig slå rundt.«

Den garvede valgkampagne-mager fremhæver endvidere, at Konservatives valgkampagne lader til at fortsætte, som partiet havde planlagt inden møgsagerne brød løs. Eksempelvis holdt partiet i sidste uge et pressemøde om deres syn på biodiversitet.

Steffen Hjaltelin sætter stort spørgsmålstegn ved, om planer biodiversitet får konservative vælgere tilbage i folden. Og derfor skulle partiets kampagne have skiftet karakter undervejs.

»Det er jo sådan noget, hvor man kan se, at de har set på den gamle manual 'jeg skal være statsminister, vi skal samle det hele – og vi skal også huske at have noget grønt med, det gør vi de sidste dage'. Adapt to the terrain. Konservative skulle have tonset på med deres borgerlige fordelingspolitik, fordi den deler de kun med Vanopslagh,« mener Steffen Hjaltelin.

Konservative står til 5,9 pct. af stemmerne ved folketingsvalget, ifølge seneste måling fra Voxmeter.

Læs også: Jyske Bank kalder dansk folkeaktie »urimeligt« billig

Læs også: Inflationen i eurozonen når nye højder: 'Av av av, det her er værre end ventet'