Henter kommentarer

Er du førstegangskøber på boligmarkedet? Sådan gør du det billigere for dig selv


Som førstegangskøber kan det være en stor mundfuld, at skulle bevæge sig ind på boligmarkedet.

Og en ny analyse fra Finans Danmark har da også vist, at det er blevet væsentligt dyrere at komme ind på boligmarkedet – også selvom boligpriserne er faldet.

Men der er også nogle overvejelser man kan gøre sig, hvis man vil gøre det billigere for sig selv. Der kan nemlig være en god gevinst at finde, hvis man er villig til at pendle.

Det viser analysen fra Finans Danmark:

»Huspriserne er typisk lavere i kommunerne uden for de områder, hvor der er flest arbejdspladser. Derfor kan det være en nemmere vej ind på ejerboligmarkedet at vælge at bosætte sig i en omegnskommune. Det gælder også, når der tages højde for den ekstra transport. Man vil i langt de fleste tilfælde have flere muligheder med den samme indkomst,« siger Ane Arnth Jensen, der er økonom og viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

Læs også: Han forudså sidste års nedtur - nu frygter han for populære aktier

I analysen fremhæves der et eksempel:

Hvis en familie med to voksne og et barn ønsker at bosætte sig i Odense, for at arbejde i kommunen, vil det kræve en indkomst på 735.000 kroner om året, for at kunne købe et hus på 140 kvadratmeter. Hvis familien i stedet flytter til Assens og pendler til Odense, er indkomstkravet 640.000 kroner. Altså næsten 100.000 kroner mindre.

Der kan dog også være kommuner, hvor det ikke gør den store forskel. Finans Danmark fremhæver eksempelvis Viborg Kommune, hvor huspriserne er på et niveau, der gør, at det i mindre grad kan betale sig at bo udenfor kommunen og pendle ind til byen.

I analysen har Finans Danmark sammenlignet priserne i 4. kvartal 2021 og 4. kvartal 2022. Derudover har man lavet analysen med udgangspunkt i en familie bestående af to voksne og et barn i vuggestuealderen. Der er beregnet på huse med fjernvarme, og købet er finansieret med 80 procent realkreditlån, 15 procent banklån og 5 procent i egenfinansiering.