Henter kommentarer

Finanstilsynet retter blikket mod danske privatinvestorer efter Gamestop-krig

Finanstilsynet.
Finanstilsynet. Foto: Carl Redhead
Vis mere

 

De danske børsmyndigheder holder øje med private investorer på sociale medier efter den seneste uges investeringsstorm mod en række aktier, der har rystet de globale finansmarkeder. Det skriver Finans.

Finanstilsynet og fondsbørsen er opmærksomme på, at privatinvestorer på nettet nu har fået en størrelse, hvor de for alvor kan rykke ved kurserne, ifølge mediet. Derfor står de begge klar til at reagere, hvis der er tegn på kursmanipulation i danske aktier.

»Vi kender godt til problemstillingerne i private investorfora på sociale medier. Det er noget, vi bestemt har fokus på,« siger Finanstilsynets kontorchef for kapitalmarkeder, Anne Bruun, til Finans.

Tager man et kig på nogle af danske aktiegrupper på Facebook, bliver Gamestop-sagen også diskuteret ivrigt – både med advarsler og med opfordringer til køb.

Handelsplatformen Nordnet har også pludselig set sine kunder begynde at handle med Gamestop-aktier. Indtil midten af januar var der stort set ingen handler i aktien, men onsdag udgjorde Gamestop 5 pct. af de samlede antal handel (i alt 122.000) hos Nordnet. I onsdags havde Nordnet-kunderne Gamestop-aktier for samlet 132 mio. kr., hvilket svarer til 0,015 pct. af den samlede opsparede formue, ifølge tal fra handelsplatformen.

Aktier stiger i eftermarkedet efter slag

Udmeldingen fra myndighederne kommer, efter at private investorer på globalt plan har rottet sig sammen mod hedgefonde, der har shortet aktier som spilkæden Gamestop og biografkæden AMC Entertainment. Når hedgefonde shorter en aktie, satser de på, at aktien vil falde i kurs.

De private investorer har på sociale medier – især på internetforummet Wallstreetbets på Reddit – aftalt at købe massivt op i de givne aktier for at bekæmpe hedgefondene. Det har sendt aktiekurserne på himmelflugt. AMC Entertainment er steget 279 pct. den seneste måned, mens Gamestop-aktien er oppe med 899 pct. i samme periode.

Læs også: Det vildeste fænomen på børsen lige nu: Spekulation i kursfald fører til stigning på 1800 pct.

Torsdag gik flere handelsplatforme imidlertid ud og bremsede handlen med aktierne, hvilket sendte dem i gulvet. Det skriver Financial Times. Gamestop endte med et fald på 44 pct. torsdag, mens AMC Entertainment endte med et minus på 57 pct.

Wallstreetbets går bølgerne stadig højt, og brugerne opfordrer til at købe og holde aktier som netop Gamestop, AMC Entertainment og Blackberry, hvor sidstnævnte er steget 116 pct. på en måned, men faldt 42 pct. torsdag. Alle tre aktier stiger dog i eftermarkedet.

»GME ER IKKE OVRE! SÆLG IKKE! Det er præcis, hvad virksomhedseliten ønsker, når de lukker ned for handlen i GME. Tab ikke modet. Bølgen er lige begyndt, mine venner,« skriver en Reddit-bruger med henvisning til Gamestop.

Læs også: Aktieplatforme begrænser handel efter investeringsstorm

Læs også: Elon Musk puster til ilden i Gamestop-krig efter stigning på 93 pct. på én dag