Henter kommentarer

Frygtens indeks banker i vejret


 
Hvad betyder bull marked, og det at være bullish? Det kan du se i videoen ovenfor - og også hvad et bear marked er.
Vis mere

Frygten på det amerikanske aktiemarked er steget markant de seneste fire handelsdag og sluttede onsdag i det højeste niveau siden januar. Indekset er dog stadig langt fra toppen i marts sidste år, hvor markedet stiftede bekendtskab med corona-frygten for første gang.

Onsdag i sidste uge lå indekset i 18,58, men så kom den nye variant, Omikron, på banen, og indekset steg fredag efter Thanksgiving torsdag mere end 50 pct. til 28,62. i denne uge faldt indekset mandag, men så var der igen fornyet Omikron-frygt og indekset lukkede onsdag, hvor det første Omikron-tilfælde i USA blev offentligt, i 31,12.

Trods stigningen er der dog langt til toppen på 82,69, som blev nået 16. marts sidste år, da corona-frygten toppede. Det var det højeste niveau siden finanskrisen.

Fra toppen faldt indekset til under 30-niveauet i maj og lå indtil marts i år typisk i niveauet 20-30 med et par toppe på omkring 40. Siden marts i år har værdien typisk været under 20.

VIX-indekset viser forventningerne til udsvingene (volatiliteten) på aktiemarkedet i USA.

Indekset var i bundrekord med en værdi på omkring 9 3. november 2017. Sidste år var bunden 12,10 og i år 15,01 21. oktober.

Under finanskrisen, efter Lehman Brothers' krak i 2008, steg indekset fra omkring 20 til niveauer på 60-80 og toppede den 20. november 2008 i 80,86. Stort set samme stigning sås fra midten af februar til toppen i marts i år.

VIX-indekset handles på børsen i Chicago hver børsdag fra klokken 9.15 til 22.15 dansk tid.

Vær med i Euroinvestors julekonkurrence. Svar på dagens spørgsmål og dyst med om forskellige præmier. Tilmeld dig her!

Læs også: Saxo Bank om giftig aktienedtur: Pas på hvor meget du kan tabe i disse aktier

Læs også: Storbank om kinesiske aktier: De er direkte attraktive

.\˙ MarketWire