Henter kommentarer

Saxo Bank om giftig aktienedtur: Pas på hvor meget du kan tabe i disse aktier


Du har måske oplevet det i en eller flere af dine aktier, men der er sket en markant ændring i markedet.

En lang række af aktiemarkedets himmelstormere er faldet kraftigt siden de toppede.

Det påpeger Saxo Banks aktiestrateg Peter Garnry i et nyt analysenotat. Saxo Bank har samlet forskellige aktier i diverse temaer, herunder aktier, der har udvist boble-tendenser. De såkaldte boble-aktier er samlet set faldet 40 pct., siden aktierne toppede i februar i år.

Læs også: Sådan handlede de private investorer i november

 

»Det lader til, at stemningen blandt investorerne i den del af aktiemarkedet er vendt, og at investorerne er begyndt at tage mindre risiko end tidligere,« vurderer Peter Garnry.

»Inflation og højere renter kan nemt forlænge faldet i bobleaktier, så investorer bør være forsigtige med, hvor meget eksponering de har til denne gruppe af aktier,« lyder advarslen fra aktiestrategen.

»Den fortælling, der gav næring til stigningen i boble-aktier - som vi definerer som store virksomheder med negative indtjeningsforventninger og EV/salgsforhold over 8 - har ændret sig dramatisk med udsigterne til, at inflationen forværres, hvilket øger sandsynligheden for lave renter i længere tid. Det påvirker naturligvis boble-aktier, fordi de er mere rentefølsomme,« lyder det fra Peter Garnry, der fortsætter:

»Efter vores vurdering kan boble-aktierne fortsætte meget længere ned, hvis renterne i den lange ende af rentekurven endelig bevæger sig højere som afspejling af inflationsudsigterne.«

Læs også: Derfor kan danske aktier blive ramt i 2022

Det skyldes, at den forventede indtjening i forbindelse med værdiansættelse af en virksomhed hvert år skal fratrækkes, hvad man ellers ville kunne tjene, hvis pengene var placeret i en amerikansk statsobligation.

Den regnetekniske manøvre kaldes en tilbagediskontering. De virksomheder, hvor forventningerne til den fremtidige indtjening er størst, bliver derfor også relativt begunstiget på aktiemarkedet, når renterne falder. Den indtjening, man forventer i fremtiden, slår med andre ord fuldt ud igennem i prisen på en virksomhed, hvis renten er 0. Sagt på en anden måde så gør stigende renter selskabernes pengestrømme ude i fremtiden mindre værd målt i nutidskroner, hvilket især rammer vækstaktierne.

»Mega caps, højkvalitetsvirksomheder, minedrift og energi, logistik, halvledere, cybersikkerhedstemaer vil fortsat klare sig godt i et miljø med højere inflation.«

Nedenfor kan du se de aktier, som Saxo Bank omtaler som 'boble-aktier':

- Kuaishou Technology

- Sea Ltd

- Airbnb

- Nio

- Snowflake

- DoorDash

- Roku

- Bilibili

- Teladoc Health

- XPeng

- Affirm Holdings

- Unity Software

- Plug Power

- Seagen

- Cloudflare

- Splunk

- MongoDB INC

- Exact Sciences

- Gaotu Techedu

- Farfetch

- DraftKings

- GDS Holdings Limited

- 10X Genomics

- Argenx SE

- Alnylam Pharmaceuticals

- Ping An Healthcare and Technology

- Innovent Biologics

- Guardant Health

- Zai Lab

- Kingsoft Cloud Holdings

- Yatsen Holding

- Oak Street Health

- C3.ai INC

- Bill.com Holdings

- Canopy Growth

- Appian

- Avalara

-Elastic NV

- Wolfspeed

Vær med i Euroinvestors julekonkurrence. Svar på dagens spørgsmål og dyst med om forskellige præmier. Tilmeld dig her!

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: USAs største bank til investorer: omikron kan være gylden mulighed

Læs også: Goldman Sachs: Sådan vil aktierne udvikle sig i 2022