Henter kommentarer

| Opdateret

Garvet investor: Det skal du holde øje med, når insiderne handler


Hvad skal man tænke, når et selskabs topchefer eller insidere køber op i selskabet eller sælger ud?

Det spørgsmål har Euroinvestor stillet den garvede aktieinvestor Jens Løgstrup. Det er noget, som han følger nøje med i, og det er der klar årsag til.

»Insiderkøb er noget, som jeg holder øje med. Hvis jeg ser en aktie, der er attraktiv og ser, at ledelsen køber op, så er det med til at skærpe min interesse for aktien. Dem, der sidder i selskabet - direktøren eller bestyrelsen -  har jo en bedre forudsætning for at vide, om det er en god idé at købe aktien,« udtaler han.

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

Hvordan tolker du det, at insiderne køber op?
»Jo mere de køber op, jo mere positivt tolker jeg det,« udtaler Jens Løgstrup, der forvalter over 300 millioner kroner i sit selskab Expon ApS.

Hvordan tolker du det, at insiderne sælger helt eller delvist ud af deres aktier?
»Når de sælger gælder det omvendte. Når en ledelse sælger ud af deres aktier i et selskab, så er det oplagt at tro, at de ikke forventer stigninger i den kommende tid. Hvis insiderne havde forventet en stigning, havde de ikke solgt. Hvis du sælger som ledelse, så er det et signal om, at du ikke forventer stigninger i den nærmeste fremtid,« udtaler han.

Læs også: 12 børsudtryk, du bør kende

Der kan dog være undtagelser, hvis insiderne har så stor en beholdning af aktier i selskabet, at den enkelte sælger, fordi vedkommende gerne vil mindske risikoen ved at sælge ud af sine aktier, vurderer Jens Løgstrup.

Han understreger i den forbindelse, at han altid er skeptisk, når han hører om grundene til, at insiderne sælger, fordi »alle ville altid prøve at forklare sig.«

Læs også: Din guide: Sådan hænger regnskabstallene sammen

»Et salg af aktier har enten nul betydning eller en negativ betydning. Det er ikke positivt,« vurderer han.

Som privatinvestor er der heldigvis kun få tidspunkter på året, hvor du skal holde øje med, hvad insiderne gør. Der er et kort vindue efter hvert kvartalsregnskab, hvor insiderne må købe og sælge aktier i virksomheden.

»Det er her, at du som investor skal holde øje,« udtaler Jens Løgstrup.

Insiderne skal straks oplyse, hvis han eller hun har handlet aktier. Det er et lovkrav fra børsens side, fordi det med Jens Løgstrups ord sender nogle »klare signaler«, hvis man som insider sælger eller køber aktier. Det er samtidig et lovkrav, at handlen bliver offentliggjort.

Hvad tænker du om, at insiderne udnytter optioner og sælger deres aktier umiddelbart efter?
»Det hæfter jeg mig ikke ved, fordi det er en del af lønpakken. Måske er der gået tre år fra de fik optionerne, og at de gerne vil indkassere deres løn, må man respektere,« udtaler Jens Løgstrup.