Henter kommentarer

Din guide: Sådan hænger regnskabstallene sammen

Hvad er EBIT? hvad betyder EBITDA? Hvad er overskudsgraden, og hvordan bruges det? Det kan du læse mere om her.
Hvad er EBIT? hvad betyder EBITDA? Hvad er overskudsgraden, og hvordan bruges det? Det kan du læse mere om her.
Vis mere

Hvad er EBIT? Hvad er EBITDA? Og hvordan hænger de forskellige regnskabstal sammen. Det kan du få et indtryk af her i denne lille fortælling om Martin.

Martin har lånt penge til at starte en sandwichbutik. Pengene, som han får ind fra sine sandwich, kaldes for omsætning (på engelsk revenue/sales), som beregnes sådan: ‘Antal solgte sandwich x salgpris’.

Martin sælger 10 sandwich for 10 kr. pr. styk. Det giver 100 kr. i omsætning, men det er ikke ren profit, for der er udgifter ved at lave sandwich, f.eks. til indkøb af brød, tomater og indpakningspapir. Det er med andre ord materialer, der skal til for at skabe omsætning. Udgifterne til materialerne kalder man for vareforbrug (cost of goods).

Læs også: André Thormann: Aktie A eller B? Her er 3 tommelfingerregler, du bør huske

I Martins tilfælde løber det op i 5 kr. pr. sandwich. Når omkostningerne ved at lave sandwichene (5 kr. x 10 = 50 kr.) er trukket fra omsætningen (100kr.), kender Martin sit bruttoresultat (gross earnings/gross profit):

Bruttoresultat = Nettoomsætning (100 kr) - vareforbrug (50 kr.) = 50 kr.

Bruttoresultatet er vigtig at kende, fordi man med det tal kan se, hvor meget selskabet tjener direkte ved salg af dets produkter. Desto billigere sandwichene er at lave, desto højere bliver bruttoresultatet - jo højere, jo bedre.

Læs også: Morten Springborg: Kortsigtet optur for valueaktier aktualiserer langsigtet debat

Hvad skal man se efter mht. bruttoresultatet i et selskabs regnskab?
»Bruttoresultatet siger typisk noget om, hvor attraktiv en branche er, og hvor store muligheder, der er i indtjeningen. Brancher med høj konkurrence og små muligheder for at differentiere sig vil ofte have lave bruttomarginer (bruttores/omsætning),« forklarer aktieanalytiker André Thormann.

Bruttoresultatet (50 kr.) er ikke sandwichbutikkens endelig resultat (profit). For Martin mangler at betale løn til sig selv, ligesom der er flere administrations- og driftsomkostninger (operation costs):

- Marketing - Martin har fået lavet et reklameskilt og en facebook-kampagne for sin butik (5 kr.)

- Distribution - Martin betaler JustEat lidt penge for at få bragt mad ud til kunderne, som vil have takeaway (5kr.)

- Administration - Martins bogholder arbejder ikke gratis (5kr.) og Martin vil også have løn (20kr.)

Når Martin har trukket de tal fra sit bruttoresultat (50-35 kr.), så kender han sit EBITDA.

EBITDA står for Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization, hvilket dækker over ‘Indtjening før renter, skat, nedskrivninger og afskrivninger’.

I dette tilfælde er hans EBITDA 15 kr.

Martin har imidlertid også investeret i en madvogn til 300, så han kan sælge sandwich i parken. Den har 60 års levetid, men værdien afskrives med 5 kr. pr. år

Det giver (15-5) 10 kr., hvilket er forretningens EBIT-tal.

Hvad er EBIT så? Det er et selskabs driftsresultat. Når et selskabet har trukket alle ovenstående udgifter fra sin omsætning, får man selskabets EBIT-resultat. Det dækker over ‘indtjening før renter og skat’ (på engelsk Earnings Before Interest and Taxes).

EBIT og EBITDA er de tal, som analytikere og investorer typisk interesserer sig for. Det er, fordi man som analytiker er interesseret i, hvor mange penge selskabet tjener på dets kernedrift for at kunne værdiansætte virksomheden.

Hvad skal man se efter mht. EBIT og EBITDA i et selskabs regnskab?
»Det, man skal se efter, er, hvor god en virksomhed er til at skalere på sine kapacitetsomkostninger. Hvis en virksomhed formår at øge salget og samtidigt holde administration, marketing etc. nede, så er det en virksomhed, der er god til at tjene penge,« påpeger André Thormann.

Martin mangler at betale renter til banken, som lånte ham penge til butikken. Han lånte 100 kr. med 5 pct. i rente, og betaler derfor 5 kr - så har vi vores EBT-tal (Earnings Before Taxes), som er 5 kr.

Til sidst skal han betale selskabsskat på 22 pct., dvs. 1,1 kr. (22 pct. af 5 kr.), så Martin ender med en indtjening (bundlinje) på 3,9 kr.

Overskudsgraden (Ebit margin)
Når du kender et selskabs EBIT, kan du beregne overskudsgraden ved at dividere EBIT med omsætningen. Når tallet optræder i procent af omsætningen kaldes det for et selskabs EBIT-margin.

I Martins tilfælde vil det se således ud (10 kr. / 100kr. x 100) =  10 pct

»Forskellige brancher har forskellige marginer. Nogle brancher har lave marginer, f.eks., transportbranchen, mens eksempelvis medicinalbranchen har generelt høje marginer sammenlignet med andre sektorer,« forklarer André Thormann.

Overskudsgraden fortæller noget om, hvor effektivt en virksomhed bliver drevet. Overskudsgraden afslører nemlig, hvor dygtig selskabets ledelse kan balancere driftsomkostningerne i forhold til omsætningen.

Hvor stor en ‘værdi’ skal man tillægge overskudsgraden som privatinvestor?
»Hvis et selskab har et højt bruttoresultat, men lav EBIT-margin, så er der to muligheder: 1) At selskabet ikke sælger nok og dermed ikke formår at skalere godt nok på dets kapacitetsomkostninger (marketing, distribution, admin etc.) eller 2) At selskabet har for mange kapacitetsomkostninger og ikke formår at kontrollere dem i takt med, at omsætningen stiger,« fortæller André Thorman.

Som investor vil du gerne have et selskab, der er veldrevet, og hvor ledelsen forstår at holde omkostningerne nede i forhold til salget. Derfor er overskudsgraden ofte vigtig i selskabsanalyser, og når selskaberne aflægger regnskab.

Læs også: Aktie-direktør om sit seneste aktiekøb: 'Et selskab, som jeg virkelig gerne vil eje'

Læs også: Porteføljeforvalter: 'Det er på denne parameter, at DSV for alvor scorer højt'