Henter kommentarer

GN-aktien i kursmassakre – det kan forklare det


GN-aktien falder op mod 22 pct. i børsåbningen torsdag.

Det er den foreløbige kulmination på, at høreapparatselskabet GN Store Nord onsdag aften har kastet sig ud i en pengejagt. C25-selskabet slæber rundt på en milliardstor gæld efter opkøbet af et andet selskab. GN Store Nord vil derfor rejse 7 mia. kr. ved at udstede nye aktier.

Når et selskab rejser kapital ved at udstede nye aktier, får investorer mulighed for at købe aktier i selskabet – typisk med en rabat. Investorer, som ikke deltager i kapitaludvidelsen, får omvendt mindsket deres ejerandel i selskabet, fordi selskabets værdier og fremtidige indtægter bliver spredt ud på flere hænder.

Manøvren kaldes nogle gange også for kapitalrejsning, kapitaludvidelse, aktieudvidelse eller at selskabet trykker nye aktier

Læs også: Investorer om C25-akties kapitaludvidelse: 'Den er hård'

Men hvad skal man tænke om en kapitaludvidelse? Det spørgsmål har Euroinvestor stillet porteføljeforvalter Dan Wejse fra kapitalforvalteren MW Compounders. Han har udviklingen i GN Store Nord, fordi MW Compounders har valgt at investere i konkurrenten Sonova.

For ham at se er en kapitaludvidelse i sig selv ikke en dårlig ting.

»Som aktionær vil man helst have et selskab, der bliver drevet godt, og hvor du får udbytter og aktietilbagekøb. Du er typisk ikke så glad for, at du skal stille flere penge, men der er ikke noget galt med en kapitaludvidelse. Du er jo børsnoteret for at kunne bruge børsmarkedet til at hente ny kapital ved at udstede nye aktier i stedet for at låne penge. Det kan du gøre meget effektivt på børsen. Kapitaludvidelser er en mulighed for et selskab og ikke i sig  selv skidt eller mærkeligt,« fastslår Dan Wejse.

Der er dog et 'men', understreger han.

»Man vil jo som aktionær helst selv bestemme, hvornår der kommer en kapitaludvidelse. Du bliver jo udvandet, for hvis du ikke deltager i kapitaludvidelsen, for så får du mindsket din ejerandel i selskabet,« udtaler han.

Læs også: Usikkerheden fortsætter for GN

En aktieudvidelse kan også give panderynker, når der er tale om en meget stor kapitaludvidelse, mener Dan Wejse.

Når det kommer til GN Store Nord, vurderer han, at der er tale om et defensivt træk, fordi GN Store Nord med hans ord skal rydde op efter de problemer, selskabet selv har skabt via opkøbet af selskabet Steelseries til 8 mia. kr..

»Nogle gange finansieres et opkøb ved at udstede nye aktier, men om det er godt eller skidt afhænger af ens syn på, hvad pengene skal bruges til. I GN's tilfælde gælder det, at de skal have lukket et hul i forhold til Steelseries. Opkøbet har ikke udviklet sig som håbet ligesom det var et meget dyrt opkøb.«

Flere har også peget på, at en oplagt køber til GN kunne være den danske konkurrent Demant. I efteråret 2022 kom en ny storaktionær nemlig ind i GN med over 10 pct. af ejerskabet i form af konkurrenten Demants hovedejer William Demant Invest.

Læs også: Slagtet C25-selskab vil rejse milliardkapital

Læs også: 3 drømmeaktier: 'En holdbar pengemaskine'