Henter kommentarer

Grønne danske giganter brager op: 'Guf for investorerne'


 
I videoen ovenfor kan du se mere om det danske aktieindeks, C25-indekset.
Vis mere

Lettede investorer sender torsdag eftermiddag aktierne i Ørsted og Vestas massivt op på nyheder fra USA, der luner hos de danske giganter.

Ørsted-aktien stiger aktuelt tæt på 8 pct., mens Vestas-aktien handles op med lidt knap 9 pct.

Det skyldes først og fremmest faldende renter oven på dugfriske inflationstal i USA, der aftog mere end ventet i oktober. Det kunne ses på obligationsmarkedet, hvor renterne blev sendt ned både i USA og herhjemme.

Læs også: Gode nyheder på finansmarkederne - renterne falder markant

»Det er to af de aktier som har fået smæk på rentespøgelset henover den tidlige del af året. Det er guf, når investorerne bliver mindre rentenervøse,« siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, til MarketWire.

Høje renter rammer især de aktier, hvor en stor del af indtjeningen ligger ude i fremtiden. Det er den samme mekanisme, der typisk rammer tech-aktier.

Inflationen faldt i oktober til 7,7 pct., mens der var ventet et fald til 7,9 pct. ifølge Bloomberg. Måneden inden var inflationen 8,2 pct.

Udover de faldende renter har de to aktier gavn af udsigten til, at demokraterne og den amerikanske præsident, Joe Biden, ikke lider så stort et nederlag i midtvejsvalget, som det på forhånd var ventet i meningsmålinger.

»Det ser ud til, at republikanerne ikke løber med det hele. Frygten for, at det ville ske, kan godt forud for valget have rejst noget nervøsitet i forhold til udbygning af vedvarende energi og investeringerne i det,« siger Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank.

Det amerikanske midtvejsvalg er fortsat langt fra afgjort, men der blev på forhånd spekuleret i, at demokraterne kunne miste magten i et eller begge af Kongressens to kamre. Det helt store nederlag ser dog ud til at udeblive, og det gavner de grønne danske vindgiganter.

Læs også: Analytiker undrer sig: De må have set en 'vanvittig god udvikling'

Læs også: Novo Nordisk haler ind på nogle af verdens største selskaber

.\˙ MarketWire