Henter kommentarer

Hackerangreb har sendt aktien i dybet. Nu tager dansk it-kæmpe ordet


Den danske IT-kæmpe Netcompany har haft ubudne gæster.

Det har omverdenen vidst siden fredag i sidste uge, hvor techmediet Version2 kunne beskrive, at hackergruppen Zyndicate efter sigende har banet sig vej ind i Netcompanys indre.

Eksperter har set med stor alvor på sagen, og nu forklarer Netcompany i en børsmeddelelse, at der er tale om én enkelt hændelse. Overfor Finans siger Netcompanys finansdirektør, Thomas Johansen, desuden, at der ikke er tale om hacking - men et tyveri.

Samtidig skriver Netcompany i børsmeddelelsen, at de »ved, hvordan tyveriet er opstået, omfanget af tyveriet, og at tyveriet omhandler kildekode og brugermanualer til Netcompany-værktøjer.«.

»Vi har taget de nødvendige forholdsregler, der sikrer, at de stjålne filer ikke kan bruges til at få uautoriseret adgang til noget system,« skriver Netcompany videre.

Nyheden om angrebet har ellers sendt et gys igennem Netcompanys investorer. Siden fredag er aktiekursen faldet med over 10 pct. i IT-selskabet, hvilket svarer til, at der er udslettet 1,5 mia. kr. fra selskabets markedsværdi, forklarer Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Ifølge Version2 har hackerne indirekte forsøgt at ramme den danske stat gennem Netcompany, der står bag mange offentlige it-løsninger såsom borger.dk, og Zyndicate skulle ifølge mediet have truet med at lække filer fra blandt andet Skattestyrelsen.

Læs også: Dansk aktie er eksploderet med over 80 pct. på få måneder - nu anbefaler bank at sælge

Netcompany understreger dog nu, at de stjålne filer ikke kan bruges til at få uautoriseret adgang til offentlige kernesystemer, og filerne kan ej heller bruges til at kompromittere selvsamme systemer, lyder det.

I samme ombæring afviser Netcompany, at koden »NetCompany123« skulle give adgang til flere af deres systemer. 

»'Netcompany123' er ikke en egentlig adgangskode, men en let genkendelig pladsholder, der erstattes af en stærk sikkerhedsprofiladgangskode, når kildekoden frigives til produktion, og der er derfor ingen adgang til nogen kørende systemer,« skriver Netcompany.

It-selskabet forsikrer ligeledes, at de tager hændelsen meget alvorligt, og at de er i tæt kontakt med danske kunder, der er nævnt i de stjålne data.

Læs også: 34-årig anholdt i sag om hacking hos Netcompany

Læs også: Aktiechef om udskiftning i Ørsted: 'Sund og fornuftig'