Henter kommentarer

Har advaret mod det længe – nu sker det: 'Sidste gang faldt aktierne 20 pct.'


Advarselslamperne blinker nu så kraftigt, at investorer skal forberede sig på aktieturbulens forude.

Det vurderer Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen i et ny analysenotat mandag morgen. Du kan med fordel se porteføljen igennem en ekstra gang for at sikre dig, at din risiko ikke er for høj, lyder rådet.

»Vi sænker afkastbarometeret til rødt -fra gult – og sænker samtlige afkastbarometre undtagen ’Danske aktier’ et trin. Det røde afkastbarometer og udsigten til et lavt eller måske negativt afkast er IKKE ensbetydende med, at investorer skal sælge alle deres aktier. Men krystalkuglen er mere tåget end normalt, og aktieinvestorer kan derfor med fordel sikre sig, at de ikke ligger med for høj risiko i deres porteføljer lige nu,« lyder det fra Jacob Pedersen.

Læs også: Stjerneinvestor i megasats på kendt aktie

Hos Sydbank mener man, at usikkerhedsmomenterne hober sig op, hvilket sker samtidig med, at centralbankerne verden over er ved at trække penge ud af de finansielle markeder. »Sidst det skete i oktober 2018, faldt aktierne med cirka 20 pct. inden juleaften,« lyder det fra aktieanalysechefen.

»Centralbankerne med Federal Reserve i spidsen er tvunget ud i et heftigt angreb på inflationen, og det efterlader dem uden mulighed for at agere redningskrans for aktieinvestorerne, som ellers har vænnet sig til hjælpen i de seneste 15 år. Vi har talt og skrevet om dette regimeskifte i lang tid. Nu udspiller det sig i et miljø med utraditionelt store usikkerhedsmomenter,« forklarer han.

Læs også: Vigtigt aktieindeks i største nedtur siden 2008

Det kan især ramme de aktiemarkeder, hvor aktierne er dyre. Det gælder ikke mindst i USA, der samtidig kæmper med en tårnhøj inflation, og hvor omkostningspresset på virksomhederne er markant. Det er ifølge aktieanalysechefen heller ingen hjælp, at coronanedlukningerne i Kina puster til forsyningskrisen.

»Det ligner en rigtig dårlig cocktail for aktierne, som år til dato godt nok er faldet, men hvor dele af markedet (USA) stadig ser meget dyrt ud i en situation med opstramning af pengepolitikken, og hvor aktiekurserne bestemt ikke afspejler en forestående vækstafmatning eller måske endda recession,« lyder det fra Jacob Pedersen.

Se listen: Disse aktier satser stjernen mest på nu

Læs også: Tæsk til Vestas: 'De produkter er ikke længere noget værd'