Henter kommentarer

Har du købt aktier her, kan du risikere at betale markant for meget i skat


Danske aktionærer i finske udbyttebetalende selskaber, kan risikere at betale en del mere i udbytteskat, end hvad rent faktisk er nødvendigt.

Da december blev til januar trådte nye skatteregler i kraft i Finland, og det er her, man som dansk aktionær risikerer at komme i klemme.

Det har fået Nordea, en af landets største banker, til i midten af maj at sætte gang i et større arbejde, der skal hjælpe deres godt og vel 75.000 danske kunder, der ejer aktier i finske selskaber med at finde hoved og hale i, hvordan man får styr på skatten.

»Vi har fra vores banks side en stærk interesse i at hjælpe med at skabe klarhed og sørge for så hurtigt som muligt at informere vores kunder om forandringer. Det er det der skal gøres først og det er det, vi er i gang med at gøre,« siger Sanne Fredenslund, chef for Private Banking i Nordea Danmark, der dog gerne havde set, at de finske skattemyndigheder havde skelnet mellem store professionelle investorer og privatinvestorer.

Læs også: 5 tip til dit første aktiekøb

Indtil januar i år har danske aktionærer i udbyttebetalende finske selskaber været berettiget til en udbytteskat på 15 pct. i Finland, men fordi de finske skattemyndigheder har skærpet dokumentationspligten for udenlandske investorer efter en række internationale svindelsager om netop udbytteskat, skal man nu selv bekræfte, at man er skattepligtig i Danmark og dermed endelig modtager af udbyttet fra aktien.

Gør du ikke det, vil du efter finsk lov skulle betale 35 pct. i skat af udbyttet i Finland fremfor 15 pct. Det gælder blandt andet også, selvom man er indehaver af aktier, der er børsnoteret i Danmark og handles på den danske børs, men hvor moderselskabet er finsk.

Læs også: Ung investor: Sådan har jeg lavet et afkast på mere end 100 procent på 30 dage

Det er blandt andet relevant, hvis man er aktionær i ingeniør- og servicevirksomheden KONE, teleselskabet Nokia, forsikringskoncernen Sampo samt papirproducenten Stora Enso.

Arbejdet går både ud på at hjælpe de aktionærer, der har betalt for meget i udbytteskat, men også ved at hjælpe kunder med ikke at komme i knibe fremover, forklarer Sanne Fredenslund.

(ARKIV) Penge fotograferet i København torsdag den 26. juli 2018. Et rentefrit familielån eller et arveforskud kan betyde, at du kan undgå bankens negative renter. Men overvej først, om du kan undvære den del af din opsparing. Det skriver Ritzau, onsdag den 18. november 2020.. (Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix) Vis mere

Nordea opererer både som bank og som et børsnoteret aktieselskab, og har derfor to kasketter på, når det drejer sig om at informere henholdsvis bankkunderne og aktionærerne.

I rollen som aktieudsteder informerede Nordea sine aktionærer om ændringen i den finske skattelovgivning tilbage i december 2020 og opfordrede aktionærerne til at tage fat i deres egen depotbank – altså den bank eller handelsplatform, hvor deres aktier ligger.

Som bank sendte Nordea individuelle breve til deres kunder, som er investeret i finske aktier, i forbindelse med bankens bestyrelse vedtog udbyttebetaling til de kunder i Nordea, der har finske aktier, blandt andet også Nordea-aktien.

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

»Vi vil som bank gerne sørge for, at vores kunder har en god oplevelse. I nogen tilfælde kan forskellen mellem 15 pct. og 35 pct. være håndører, men mange gange håndører på alle kunders vegne løber op, så derfor er det kun rimeligt, at vi hjælper vores kunder,« siger Sanne Fredenslund.

Løsningen på, hvordan man undgår at betale mere skat end nødvendigt, findes i en blanket på de finske skattemyndigheders hjemmeside. Der skal man udfylde en såkaldt ISD, altså en Investor Self-Declaration. Søger man på egen hånd om refusion, kan man ifølge Nordea risikere en behandlingstid på mellem tre og fire år.

»Det er helt naturligt, der kommer en flaskehals, for det er en langsommelig affære for de finske skattemyndigheder at kigge på en blanket af gangen,« siger Sanne Fredenslund og tilføjer:

»Men når først ens blanket er udfyldt, kan man glæde sig over, den gælder de næste fem år, og så bliver man kun omfattet af den dansk-finske sambeskatningsaftale, der gør, man betaler de pligtige 15 pct. i udbytteskat og ikke 35 pct.«

Som Nordea-kunde og aktionær i finske udbyttebetalende selskaber, vil man senest 1. juli blive kontaktet af Nordea, med information om hvordan man kan få udbetalt sit tilbageholdte udbytte.

Vil du lære mere om aktier og skat generelt, kan du lytte til lektion 9 af Euroinvestors podcast Aktieskolen. Find udsendelsen her alle på alle podcastplatforme.

Læs også: Millionærklubbens Junior Board: Det satser de på

Læs også: Tordner mod lille dansk aktie: 'Helt og aldeles uacceptabelt og skræmmede'