Henter kommentarer

5 tip til dit første aktiekøb


Hvis du overvejer at springe ud i at købe aktier, så er her en række tip til dit første aktiekøb.

Husk, at du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj.

Aktiechef Michael Friis Jørgensen fra rådgivningsfirmaet HC Andersen Capital fremhæver her nogle forskellige ting, som du bør tænke på:

1) Tænk langsigtet, når du investerer

Gør op med dig selv, hvornår du skal bruge de penge, som du gerne vil investere. Du kan ikke forvente, at din aktie flyver i vejret på rekordtid, og der er risiko for, at din aktie falder i kurs på kort sigt. Så hvis du pludselig har fået penge på kontoen, som du gerne vil bruge til din næste ferie, så er det måske bedre at lade dem stå.

»Tænk over, hvorfor du vil købe aktien, og om det er penge, som du står og skal bruge om lidt. Det gælder om at købe sig ind i et selskab, som du kan se dig i om mindst 3-5 år,« udtaler Michael Friis Jørgensen.

Læs også: 5 ting aktieanalytikeren holder øje med

Overvej din risiko

Hvis du er ung, så kan du se efter nogle af de mere risikable selskaber med stort potentiale, mens hvis du er ældre, så giver det måske mere mening at satse på de mere stabile selskaber.

»For så har du ikke så lang tid til at satse på fremtiden. Det handler om tiden til at komme igen på. Det vigtigste råd er, at du skal kunne sove godt om natten med dine investeringer, for ellers træffer du irrationelle beslutninger, og det kan forhindre dig i at få en god oplevelse på aktiemarkedet på langt sigt,« uddyber Michael Friis Jørgensen.

Køb noget, som du har et forhold til

Det kan være svært at forstå en aktie til at begynde med, men hvis du kan forstå selskabets produkt, og du kan lide produktet, så har du et godt udgangspunkt, forklarer Michael Friis Jørgensen og tilføjer: ‘Så kan du udvikle dig derfra som investor.’

Det kan godt være, at aktien er for dyr, men for din første aktie gælder det om at have det trygt i maven. For selvom aktien er for dyr, og aktiekursen falder lidt, så har selskabet stadig et godt produkt, udtaler han.

Læs også: Investor: Dette er den smarte måde at købe aktier på

Sæt dig ind i selskabet

Det kan give god mening at vælge en dansk aktie, som ens første aktie, for det gør det lettere som ny investor at følge nyhedsstrømmen og udmeldinger fra selskabet, mener aktiechefen.

Der er mange spændende selskaber i udlandet, men vi har en masse kvalitetsselskaber herhjemme. Køb noget, du tror på. Jeg tror meget på den grønne omstilling, og her er Ørsted, Vestas, Rockwool og NKT nogle gode bud, udtaler Michael Friis Jørgensen.

Overvej potentialet

Der er ikke en kvik-løsning til at forstå, hvordan du vurderer den rigtig pris for en aktie. Men du kan tage et kig på kursgrafen for de sidste fem år, fortæller aktiechefen.

»Hvis aktiekursen er fire- eller femdoblet, så overvej lige, hvor fantastisk en investering det er. Hvis aktien er steget meget kraftig meget hurtigt, indikerer det, at kurspotentialet er mindre, forklarer Michael Friis Jørgensen og tilføjer: Derfra kan du begynde at se på forskellige nøgletal.«

Aktier markeret med blå skrift i denne artikel er hyperlinks, der giver adgang til mere information om de enkelte aktier. Her finder du flere artikler om virksomheden, og vi har samlet en række nøgletal fra de senere års regnskaber, så du hurtigt får et overblik over virksomhedens økonomiske udvikling. Der er også data over afkastet samt kursgrafer på den enkelte aktie i forskellige tidshorisonter.
Hvis du logger dig ind på Euroinvestor, får du også gratis adgang til kurser i realtid i Danmark, Sverige, Finland og Island. Du får også mulighed for at give din egen holdning til kende i form af kommentarer til artikler på de enkelte aktier. I vores værktøj Portfolio kan du oprette din egen portefølje, der automatisk opdateres med udviklingen på aktiemarkedet. På den måde kan du skabe et samlet overblik over din investeringer, selv hvis du anvender flere handelsplatforme.

Læs også: 12 børsudtryk, du bør kende

Læs også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne