Henter kommentarer

5 ting aktieanalytikeren holder øje med


 

Hvad skal man holde øje med, når virksomhederne kommer med friske regnskabstal og nye meldinger?

Det har aktieanalytiker André Thormann et bud på her. Han fortæller her, hvilke fem ting han blandt andet kigger efter:

1) Forventningerne

En af de ting, som André Thormann holder øje med er 'konsensus', som er gennemsnittet af skønnene fra forskellige analytikere. De har for eksempel alle en forventning til et selskabs fremtidig indtjening, og så er spørgsmålet så, om selskabet lever op til analytikernes forventninger.

»Jeg kigger blandt andet på, hvor resultaterne, der kommer ud fra selskabet, ligger i forhold til forventningerne i markedet,« fortæller André Thormann. Han har tidligere sat ord på forventningerne i klummen 'André Thormann: Hvad skal du lægge mærke til ved konsensus-estimater?'

2) Fremtiden

En anden ting, som aktieanalytikeren også kigger efter, er selskabets guidance, som er virksomhedens forventninger til udviklingen i den nærmeste fremtid.

»Jeg ser efter, om der er nogle ændringer i guidance, altså om selskaber har samme forventninger til fremtiden som tidligere. Jeg holder øje med, om hvorfor de guider det samme eller hvorfor de har ændret den, hvis de har det.« forklarer André Thormann.

Se listen: Det kan du forvente i udbytte

3) Kvartalsudvikling

Et tredje element, som André Thormann holder øje med er virksomhedens kvartalsmæssige udvikling.

»Her kigger jeg efter de forskellige segmenter i virksomheden. Typisk deler den enkelte virksomhed udviklingen op i en regional udvikling og på produktniveau. Det er lidt afhængigt af, hvilken virksomhed vi taler om. Her prøver jeg at få en fornemmelse af, hvad der er op og ned i de forskellige segmenter. Det kunne eksempelvis være, hvad der går godt, og hvad der går dårligt,« forklarer André Thormann.

Læs også: André Thormann: Aktie A eller B? Her er 3 tommelfingerregler, du bør huske

4) Regnskabet

En fjerde ting, som han også ser efter, er, hvorvidt der er nogle forstyrrelser i regnskabet. Det handler om at se, hvorvidt der er elementer i regnskabet, der enten skal medtages eller tages ud, når man skal vurderer det, forklarer han.

»Jeg ser efter, om der eksempelvis har været nogle ting i regnskabet, som man ikke forventer kommer igen, f.eks. nogle enkeltstående udgifter. Har de lavet nogle hensættelser, som man skal være opmærksom på?,« udtaler André Thormann.

5) Nye meldinger

En femte ting, som aktieanalytikeren også ser efter, er, om der kommer nye kunder, eller om virksomheden bevæger sig ind på nye markeder, eller om selskabet kommer med nye produkter, fortæller André Thormann.

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Din guide: Sådan hænger regnskabstallene sammen

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne