Henter kommentarer

Hollywoods glinsende stjerner promoverede krypto – nu rammer søgsmålene


Stemningen var lun, da hollywoodstjernen Kim Kardashian for et år siden spurgte sine 228 millioner følgere på Instagram:

»Er I, folkens, til kryptovaluta?«

For det var Kim Kardashian selv, måtte man forstå, da hun i de efterfølgende strofer skamroste kryptovalutaen EthereumMax, alt i mens hun dog understregede, at hun ikke gav finansielle råd – tværtimod viderebragte hun bare, hvad hendes venner fortalte om den hidtil ukendte valuta.

Kort tid efter hollywoodsstjernens rosende vendinger, vendte stemningen 180 grader. EthereumMax mistede 98 pct. af sin værdi, og Kim Kardshian byttede kryptovalutaen ud med et søgsmål.

Nogenlunde det samme er sket for en række andre kendisser, der har brugt deres enorme brand og platform til at agere reklamesøjle for kryptoindustrien. Senest er rigmanden Elon Musk sagsøgt for 258 mia. dollar efter at have slået på tromme for kryptovalutaen Dogecoin.

Læs også: Krypto-nedsmeltning i gang

En ting er, at søgsmålene hagler ned over kendisserne. En anden ting er, skriver Finans, at de menneskelige reklamesøjler bliver udstillet.

For det var måske acceptabelt at reklamere for kryptovaluta, dengang de steg i værdi og kendissernes trofaste følgere kunne se deres penge yngle. Men tiderne er anderledes nu, hvor kryptomarkedet smelter og pengene fordufter.

Tag bare én EthereumMax – som altså var den slags, Kardashian omtalte – den er i dag 0,00000002 dollar værd. Den mere populære bitcoin ramte sidste år en kurs i omegnen af 66.000 dollar. I skrivende stund er værdien styrtet sammen til lidt over 20.000 dollar.

Foruden Musk og Kardashian, har også bokseren Floyd Mayweather samt basketspilleren Paul Pierce fået søgsmål på nakken.

Anklagerne går på, at kendisserne har lavet en »pump and dump«-manøvre, hvor de altså først pumper værdien i vejret, for derefter at dumpe kryptovalutaen til en højere pris, så det skæpper godt på kendissernes konti.

Tilbage til Kardashian, der i sit opslag på Instagram hævdede, at hun viderebragte sine venners talen om EthereumMax. For som altid ligger djævlen i detaljen:

En kort tekst på tre tegn stod nederst på skærmen og afslørede, at de rosende vendinger var en #ad, altså reklame.

Læs også: Storbanken om Netflix-aktien: Værd at have i porteføljen

Læs også: Lars Tvede: Her ser jeg mulighed for gevinst