Henter kommentarer

| Opdateret

Lars Tvede: Her ser jeg mulighed for gevinst


Den grønne omstilling kan sætte gevaldigt skub i råvareaktier, for historien gentager sig.

Det vurderer den erfarne investor og iværksætter, Lars Tvede, i en kommentar i Berlingske.

Lars Tvede lægger til grund, at dotcom-boblens bristen omkring årtusindeskiftet fik råvareaktier til at skyde mod himlen, fordi området var blevet underprioriteret i al den tid, hvor investorerne havde deres øjne rettet mod teknologi, medier og telekommunikation.

Læs også: Råvarekæmpe har kurs mod rekordstor indtjening

Og nu er det samme ved at ske igen, mener Tvede: Krigen i Ukraine har naturligt presset råvarepriserne opad, men ser man bort fra det, så har investorens blik været stift rettede mod virksomheder, der opfylder ESG – altså ansvarlighed indenfor miljø, sociale forhold og ledelsesetik.

I den proces er mange råvareaktier sorteret fra, herunder aktier i minedrift, fordi processer som udvinding af metaller har ret svært ved at score højt på ESG. Imidlertid har den grønne omstilling et gabende behov for råvarer, fremhæver Tvede, som peger på, at eksempelvis elbiler rummer syv gange så meget industrimetal som traditionelle biler.

Lars Tvede står i spidsen for hedgefonden Atlas Global Macro, der siden årets begyndelse er faldet godt 22 pct., viser Bloomberg-data. I samme periode er globale aktier - målt på MSCI World-indekset -  faldet næsten 12 pct.

Det skal hertil siges, fremhæver Tvede overfor Euroinvestor, at fonden har europæiske og amerikanske ETFer med russiske aktier, som er bogført til nul værdi. Men hvor de underliggende aktier handler i Rusland til en værdi, der svarer til godt 20% procentpoints mere for fondens reelle indre værdi. Regnes det med, er dens resultat i år -2%.

Lars Tvede har tidligere forklaret, at han har positioneret sig til en række store trends, og at det gælder om at være langsigtet.

»Vi har gradvist positioneret os til en række store strategiske vendinger. Det er nogle vendepunkter, som vil indtræffe over nogle kvartaler og derefter præge markederne i en årrække. Derfor skal man være langsigtet, og som der står i vores Key Information Document, bør man som investor i fonden have en investeringsprofil med en tidshorisont på mindst syv år,« fortalte Lars Tvede i et interview med Euroinvestor. Det kan du læse mere om her.

Tvede har også uddybet sit syn på russiske aktier, som han satsede massivt på, inden Rusland angreb Ukraine i begyndelsen af 2022. Det kan du læse mere om her.

Læs også: Danske Bank topchef: Jeg skal være her lang tid endnu

Læs også: Se listen: 14 aktier, der steg, da alting raslede ned