Henter kommentarer

| Opdateret

Hvad betyder bear- og bull-market?


Har du også undret sig over udtrykkene 'bear' og 'bull', når det gælder aktier?

Begge udtryk dækker over stemningen og bevægelserne på aktiemarkedet, eller en bestemt sektor, fortæller Wall Street Journal. Begreberne bruges typisk, når der er sket et fald eller en stigning på 20 procent eller mere fra den seneste top eller bund. Når aktiekurserne stiger og stiger, taler man om, at vi er inde i et 'bull-market'.

Læs også: Aktieordbog: Det dækker investeringsbegreberne over

Hvis man ser på det globale MSCI World index, har der været fem bull-markeder i de sidste 50 år. De har været forskellige i størrelse og længde, men det længste bull-marked har været det, som man oplevede frem til slutningen af februar 2020, hvor aktierne faldt massivt verden over. Indtil da havde bullmarkedet ifølge SEB varet i næsten 10 år og 11 måneder.

Ingen af de øvrige bull-markeder varede længere end 10 år, mens halvdelen varede i mindre end seks år.

Bull-markedet med de største kursgevinster oplevede man i 1980'erne. Her steg kurserne ifølge SEB med hele 382 pct. over en lidt kortere periode.

Investorer eller analytikere kan være 'bullish' på en aktie eller sektor, hvis de mener, at aktien står over for en kursstigning. Det er uvist, hvor 'bull'-udtrykket stammer fra, men det forklares ofte med, hvordan en tyr stanger - nemlig i en opadgående bevægelse. Derfor kædes udtrykket sammen med et marked, hvor kurverne peger opad.

Falder aktierne derimod hele tiden, taler man om, at vi er på vej mod eller allerede i et 'bear marked'. Indtil de brutale fald på aktiemarkederne i slutningen af februar og i midten af marts 2020 har der ifølge SEB været fem bear-markeder siden 1970. I det sidste faldt aktiekurserne med 59 pct.

Går vi længere tilbage, så har der ifølge Nordea været 13 bear-markeder siden Anden Verdenskrig. Det er inklusive det i 2020. I løbet af de 13 bearmarkeder er aktierne på det amerikanske marked typisk faldet 25-30 pct.

Der har været et bearmarked hvert 6. til 7. år, fortæller Nordea. Det har i øvrigt taget op mod to år, før markedet var tilbage på niveauet før bear-markedet.

Det er uvist, hvor 'bear'-udtrykket stammer fra, men det forklares med, hvordan en bjørn angriber, nemlig ved at kaste sig over modstanderen. Det vil sket i en nedadgående buen. Investorer eller analytikere kan være 'bearish' på en aktie eller sektor, hvis de mener, at aktien står over for kursfald.

Et andet bud på udtrykkenes ophav går på, at 'bull' og 'bear' stammer fra de tidlige dage på børsen i London, fortæller Quartz.  Når der var mange handler, fyldte aktiehandlerne en tavle med noter - et såkaldt 'bulletin board' fyldt med 'bulls' - afledt af 'bulletins'. Når der ikke var mange handler, ville tavlen derimod være 'bare', altså tom.

Læs også: Hvad er en valueaktie?

Læs også: Hvad er en udbytteaktie?