Henter kommentarer

| Opdateret

Hvad er Buffett Indicator?

Her ses 89-årige Warren Buffett, der har hjemsted i Omaha i Nebraska i USA. Han står i spidsen for  Berkshire Hathaway, der er et holdingselskab for en lang række selskaber. Berkshire Hathaway lavede oprindelig tøj, men da Warren Buffet i 1960'erne blev storaktionær i virksomheden begyndte Berkshire Hathaway at investere i andre ting. I dag er Warren Buffet blandt andet investeret i Kraft-Heinz, Apple og Coca-Cola, men har også tidligere været investeret i flere store amerikanske flyselskaber.
Her ses 89-årige Warren Buffett, der har hjemsted i Omaha i Nebraska i USA. Han står i spidsen for  Berkshire Hathaway, der er et holdingselskab for en lang række selskaber. Berkshire Hathaway lavede oprindelig tøj, men da Warren Buffet i 1960'erne blev storaktionær i virksomheden begyndte Berkshire Hathaway at investere i andre ting. I dag er Warren Buffet blandt andet investeret i Kraft-Heinz, Apple og Coca-Cola, men har også tidligere været investeret i flere store amerikanske flyselskaber. Foto: Scott Morgan
Vis mere

'Buffett Indicator' er et mål for, om aktierne i et land er dyrt prissat.

Det er en metode, der har fået navn efter investeringsguruen Warren Buffett, efter han omtalte det i magasinet Fortune i 2001.

Indikatoren er et mål for forholdet mellem et aktieindeks samlede værdi og landets bruttonationalprodukt.

Læs også: Det dækker investeringsbegreberne over

Warren Buffett har brugt beregningen til at vurdere, om det amerikanske aktiemarked er over- eller undervurderet i forhold til USA's økonomi. 'Oraklet fra Omaha', som den 89-årige stjerneinvestor undertiden kaldes, har beskrevet beregningen som 'det bedste mål for, hvor markedet står i øjeblikket.'

Typisk anvendes aktieindekset 'Wilshire 5000 Total Market Index', som er et market cap-vægtet indeks bestående af ca. 3500 aktier, til at beregne tallet.

De '5000' i indeksets navn stammer fra antallet af aktier i indekset, da det blev lanceret i 1974.

Buffett-indikatoren beregnes ved at dividere den samlede værdi af aktierne i indekset med bruttonationalproduktet i USA, hvorefter det ganges med 100:

Buffet-indikator = (Markedsværdi/BNP) * 100

Flere mener, at Buffett-indikatoren bør være under 100. Hvis den er over 100 anses markedet for at være overvurderet.

Gurufocus har opsat fem kategorier for indikatoren, alt efter hvordan markedet er prissat. Kilde: Gurufocus Vis mere

I perioden fra midten af 1970’erne og frem mod 1987 lå indikatoren i spændet på '40-60' pct., ifølge Corporate Finance Institute. Men tre gange har indikatoren krydset 100 pct.

Første gang var i slutningen af 1990’erne, hvor aktiemarkedet som bekendt kulminerede, da IT-boblen sprang ved årtusindeskiftet. Her lå Buffett-indikatoren på 136,5 pct. Anden gang var op til Finanskrisen i 2008-09. Her nåede indikatoren op på 104,9 pct. Tredje gang var omkring 2013, hvor indikatoren passerede de magiske 100 og fortsatte op.

Billede af udviklingen i The Buffet Indicator over tid. AdvisorPerspectives (advisorperspectives.com) Vis mere

Den 25. november 2022 lå Buffett-indikatoren for det amerikanske aktiemarked ifølge Gurufocus på 159.9 pct., dvs. 'Betydelig overvurderet.'

Står tallet til troende, giver det måske anledning til at få set porteføljen efter i sømmene.

Læs også: Porteføljeforvalter: Derfor skal du have udbytteaktier

Læs også: Et spørgsmål går igen: Hvorfor købte Warren Buffett ikke i marts?