Henter kommentarer

Hvad er credit default swap?


En credit default swap (CDS) er en form for forsikring i tilfælde af, at et selskab kan havne i økonomiske problemer.

Der er tale om en aftale, der indgås mellem to parter – køber og sælger. Den part, som man forsøger at forsikre sig imod, er ikke som sådan involveret i aftalen, oplyser nationalbanken.

Aftalen er tænkt som en beskyttelse mod kredittab hos en obligationsudsteder.

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

»En CDS-kontrakt er nemlig en form for garanti på en obligation (eller et lån). Udstederen (referencen) af obligationen er som sådan ikke involveret i kontrakten. En CDS er alene en aftale mellem køber og sælger af garantien. Køberen får kompensation af sælger, hvis udsteder ikke betaler ydelsen på obligationen,« oplyser Nationalbanken.

Der har i forbindelse med finansielle kriser været meget fokus på CDS og udviklingen i CDS-priserne, bemærker Nationalbanken.

Læs også: Hvad er en aktiesparekonto?

»Priserne giver en indikation af referencens kreditværdigheder og har derfor været brugt som indikator til at forudse, hvilke finansielle institutioner der ville være særligt eksponeret over for kreditkrisen.«

Køberen betaler ifølge Danske Bank en fast, kvartalsvis præmie til sælgeren af swapkontrakten. Køberen får omvendt en beskyttelse – i form af en kompensation – hvis en kreditbegivenheden skulle blive en realitet.