Henter kommentarer

Hvad er dotcom-boblen?


Dotcom-boblen henviser til den aktieboble, der opstod i slutningen af 1990erne og frem til år 2000.

Navnet kommer af den eksplosive stigning – og efterfølgende voldsomme kursfald – der fandt sted i en lang række amerikanske it-aktier.

Det var internettets hurtige udbredelse fra midten af 90erne, der kickstartede hele manien. Det var en tid, hvor der blev børsnoteret rekordmange nye selskaber. Mange af dem havde – skulle det vise sig – en uholdbar forretningsmodel.

Nedturen, der sendte rystelser igennem aktiemarkedet, kaldes på dansk også for It-boblen.

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

Det var en tid, hvor Intel, Cisco og Oracle var blandt børskæmperne. Selvom det var selskaber som dem, der kunne fremvise stor omsætningsvækst, var det start-up-virksomheder inden for it-branchen, der »fungerede som brændstof til den kraftige stigning på aktiemarkedet, der begyndte i 1995,« oplyser Bloomberg News.

Under dotcom-boblen købte investorer kraftigt op i it-virksomheder med store forventninger til deres fremsige indtjening.

It-aktierne buldrede henover børshimlen, inden adskillige af dem styrtede mod børsdybet, da boblen sprang i første halvdel af år 2000.

Interessen for it-virksomheder kunne ses i udviklingen i det teknologitunge Nasdaq-indeks.

Nasdaq-indekset steg fra indekset niveauet 1000 til mere end 5000 i perioden fra 1995-2000, oplyser Bloomberg News.

Indekset, der er fyldt med vækstaktier, steg og steg frem til 10. marts 2000. Her toppede Nasdaq-indekset i indeksniveauet 5048. En ny rekord. Dagen efter begyndte et langt fald for tech-indekset.

9. oktober 2002 var indekset faldet med 78 pct.

Nogle af selskaberne, der overlevede aktiebloblen var ifølge Investopedia ehandelsmastodonten Amazon og ehandelsvirksomheden eBay og Booking Holdings, der tidligere var kendt som Priceline.

Læs også: Saxo Bank: Det er det værste, der kan ske for aktierne

Læs også: Erfaren investor roser C25-aktie: 'Den har alt, man kan drømme om'