Henter kommentarer

Hvad er en aktie?


 
I videoen ovenfor kan du se mere om det danske aktieindeks, C25-indekset
Vis mere

En aktie er et værdipapir, der gør dig til medejer af en virksomhed.

Når du køber en aktie, køber du altså en del af selskabet. Ejeren af en aktie kaldes for en aktionær og som aktionær får du ret til at få del i et eventuelt overskud eller udbytte fra virksomheden, når det går godt.

Du kan groft sagt tjene penge på aktier på to måder - enten ved at din aktie stiger i værdi, hvorefter du kan sælge den - eller ved, at dit selskab betaler udbytte til aktionærerne, dvs. dig og de andre ejere.

Læs også: Fire slags aktier, du bør kende

Hvis din aktie stiger, og du sælger den dyrere end købsprisen, har du realiseret din gevinst. Hvis du beholder aktien i håb om nye stigninger, er der tale om en urealiseret gevinst.

Prisen for en aktie afgøres af udbud og efterspørgsel på en børs. Aktiekursen afspejler typisk, hvilke forventninger der er til selskabets fremtidige indtjening, hvad der sker i selskabet, og hvordan selskabets forretning udvikler sig. Aktiekursen bliver dog påvirket af en lang række ting.

Andre faktorer, der kan påvirke en aktiekurs er den generelle økonomiske udvikling, hvad der ellers sker i branchen eller renterne.

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

Læs også: Hvad er en investeringsforening?