Henter kommentarer

Hvad er en hedgefond?


En hedgefonde er en særlig form for investeringsfond, der kan bruge flere og mere komplicerede finansielle instrumenter end andre investeringsforeninger.

Hedgefonde kan for eksempel investere for lånte penge - kaldet gearing - ligesom de kan investere i komplekse derivater.

Hedgefonde har finansiel frihed til at investere på forskellige markeder på én gang og kan bruge forskellige investeringsstrategier alt efter behov,

Se også:  Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

Hedgefonde kan investere i alle typer af værdipapirer og globalt, bemærker Arbejdernes Landsbank.

Hedgefond forsøger typisk også at tjene penge på kursfald - kendt som shorting eller at være kort i en aktie. Målet er at tjene penge, uanset om markedet stiger eller falder.

Læs også: Hvorfor hedder det et bear- og bull-market?

Navnet 'hedgefond' kommer af det engelske ord for hegn - hedge - hvor kapitalforvalteren forsøger at beskytte sine investeringer mod ændringer i markedet. Det kunne være aktiekrak, rentestigninger, valutakriser, udsving i råvarepriserne og faldende obligationer.

Hedgefonde forsøger at sætte et 'hegn' op om sine investeringer. Strategien kaldes for hedging.

Læs også: Hvad er en ETF?

Det betyder i praksis, at hedgefonde kan have både lange og korte positioner i porteføljen på samme tid.

Hedgefonde forsøger at positionere sig på en måde, hvor de lange positioner stiger mere, end hedgefonden ville tabe på korte positioner, når markedet stiger.

Når markedet falder, forsøger hedgefonden omvendt at tjene flere penge på de korte positioner - short-positionerne - end de lange positioner.

Målet er at være markedsneutral. Det dækker over, at hedgefonden tjener penge uanset om markedet stiger eller falder.

Hedgefonde har ifølge Arbejdernes Landsbank eksisteret siden 1949. Alfred W. Jones fremhæves for at stå bag investeringsteknikken, der ud på at sætte hegn om sine aktieinvesteringer.