Henter kommentarer

Hvad er en meme-aktie?


En meme-aktie er en aktie, der har tiltrukket sig opmærksom på sociale medier uden, at interessen nødvendigvis bunder i selskabets nøgletal eller fundamentale værdier.

Kritikere af investeringen i meme-aktien lægger typisk vægt på, at det ofte er svært at forklare interessen for meme-aktien ud fra selskabets økonomiske præstationer.

Læs også: Hvad er et short squeeze?

Fænomenet 'meme-aktie' opstod i slutningen 2020. Takket være GameStop-aktiens vanvittige kursstigninger i begyndelsen af 2021 spredte fænomet sig som en steppebrand til andre aktier.

Private investorer fandt sammen på sociale fora - som i Reddit-gruppen 'Wallstreetbets' - hvor de udnyttede, at aktien i den pressede computerspilkæde GameStop kunne blive sendt ud i et såkaldt short squeeze.

Et meme er et billede med en tekst, hvor sammenspillet imellem billede og tekst spiller på en særlig pointe. Memes om de enkelte aktier blev i vid udstrækning delt på sociale fora, hvilket øgede hypen omkring aktierne.

Her ses Keith Gill, der på sociale medier gik under navnet "u/DeepFuckingValue" samt "Roaring Kitty" på hans YouTube-kanal. Han var en af de  mest aktive bannerførere i det oprør, der udspillede sig i løbet af januar 2021, hvor tusindvis af små investorer i samlet flok købte aktier i Gamestop for at banke kursen op.Keith Gill havde længe inden 2021 argumenteret for, at forholdene i GameStop-aktien slet ikke var så slemme, som mange mente. Noget, som hedgefondchefen Michael Burry, der er kendt fra filmen 'The Big Short', også tidligere havde påpeget. Vis mere

Detail-investorerne gik sammen og blev enige om at købe op i GameStop-aktien på bekostning af short-sælgere på Wall Street.

En lang række hedgefonde, der havde spekuleret i kursfald i GameStop-aktien, endte med at lide enorme tab, blandt andre Melvin Capital, White Square Capital og Light Street Capital.

Under slagord som 'diamond hands', 'hold the line' og 'to the moon' købte privatinvestorer op i GameStop-aktien og andre af de mest shortede aktier for at udløse short sqeezes.

Læs også: Hvad betyder det at shorte?

 

I en shorthandel låner man aktier af andre investorer og sælger dem på markedet. Det sker i håb om, at man kan købe aktierne tilbage til en lavere kurs. På et tidspunkt skal aktierne dog leveres tilbage. I et selskab, der er meget shortet, kan det ende med et short-squeeze, hvis hedgefonde har svært ved at få fat i aktierne på markedet igen. Resultatet er, at aktiekurserne eksploderer opad, når spekulanterne køber aktierne tilbage.

I løbet af 2021 sendte private investorer en lang række meget shortede aktier i vejret for at udløse short squeezes. Det så man blandt andre i aktien i AMC Entertainment og aktien i boligindretningsselskabet Bed Bath and Beyond.

Meme-aktie fænomenet er blevet udlagt som et oprør og en form for aktivisme mod hedgefondenes dominans på Wall Street samt deres evne til at styre kursudviklingen i de enkelte aktier via shorthandler. Du kan læse mere om børsfænomenet i kommentaren Simon Richard Nielsen: Småfisk åd en haj, og nu er der kaos på globale aktiemarkeder.

Du kan også læse om fænomenet i denne kommentar: Simon Richard Nielsen: Oprøret smuldrer i GameStop og AMC