Hvad er Nasdaq-indekset?


Her ses en velkomst til Facebook på NASDAQ-børsen på Times Square i New York 18 maj 2012. Det var den dag, hvor Facebook blev børsnoteret.
Her ses en velkomst til Facebook på NASDAQ-børsen på Times Square i New York 18 maj 2012. Det var den dag, hvor Facebook blev børsnoteret. Foto: EMMANUEL DUNAND
Vis mere

Nasdaq-indekset omfatter primært teknologi- eller internet-relateret aktier, som findes på børsen Nasdaq.

Navnet NASDAQ kommer af National Association of Securities Dealers Automated Quotations.

Når man taler om, at 'Nasdaq' er i rødt eller grønt, taler man om udviklingen i indekset.

I indekset finder du selskaber som Apple, Google, Microsoft, Oracle, Amazon, Intel og Amgen, Activision Blizzard, NVIDIA og Netflix.

NASDAQ-børsen er forskellig fra New York Stock Exchange (NYSE), fordi dens aktiehandel altid har været helt elektronisk.

Hvor NYSE har det kendte Dow Jones Industrial Average-indeks som sit hovedindeks, har NASDAQ-børsen i stedet NASDAQ Composite.

Når man taler om Nasdaq-indekset er det typisk Nasdaq Composite, der henvises til.

Nasdaq Composite omfatter flere end 3.300 aktier, der er noteret på Nasdaq-børsen. Indekset omfatter også selskaber, der ikke har hovedkvarter i USA.

Størstedelen af aktierne er som sagt internet- eller teknologirelateret, men der findes også aktier inden for biotek, finans og forbrugsvarer.

På Nasdaq-børsen findes et andet indeks, der hedder Nasdaq 100. Det omfatter 103 af de største ikke-finansielle selskaber.

Hvert år kan selskaber blive optaget på eller ryge ud af NASDAQ 100. Det afhænger af deres markedsværdi.