Henter kommentarer

Inflationen når nye højder: 'Det er helt vilde tal'


Inflationen i Danmark rammer 11,1 pct. i september.

Det viser det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks med nye tal fra Eurostat og Danmarks Statistik.

For blot et år siden var inflationen på 2,4 pct.

»Det er helt vilde tal. Vi taler simpelthen om tocifret inflation i Danmark nu, som vi ikke har haft siden 1980erne. I forhold til andre lande i EU ligger vi pladask midt i feltet med de omkring 11pct.. I EU-landende lyder inflationen i september ligeledes på omkring 11pct. og i eurozonen knap 10 pct.,« udtaler cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre og fortsætter:

»Den kraftige inflation hiver tusinder af kroner ud danskernes husholdningsbudgetter. En almindelig børnefamilie skal hver måned have op mod 4.000 kr. mere op af lommen, fordi priserne er steget. Det er mange penge og gør hammerondt. Det kan ikke undgå at påvirke forbruget i mange danske hjem. Privatforbruget udgør omkring halvdelen af den danske økonomi, så det er noget der vil kunne mærkes vidt og bredt i økonomien.«

Læs også: Storbank: Det skal der til, før kursfaldene stopper

Jeppe Juul Borre tilføjer, at de forventer, at inflationen vil toppe indenfor den nærmeste fremtid.

»Vi ser i øjeblikket en række af faktorer, som begynder at trække inflationen ned. De globale fødevarepriser er faldet et halvt år i streg, mens energi- og råvarepriserne aktuelt på ingen måde er så høje, som de har været tidligere. Hertil bevæger vi os gradvist mere og mere ind i prisstigningen på energi sidste år,« siger han.

Han understreger dog, at intet står dog mejslet i sten, og danskerne kan ikke ånde lettet op endnu

»Inflationen er tårnhøj og den højeste i 40 år, og den er samtidig meget skrøbelig, hvor energipriserne er med til at definere retningen. Der er desuden fortsat udsigt til brede prisstigninger for danskerne, hvor mange virksomheder forventer at hæve priserne over den kommende tid,« forklarer han.

Læs også: En særlig gruppe aktier trodser aktienedturen: Fire aktier er fordoblet

For omkring to uger siden kom der tal for forbrugerprisindekset fra Danmarks Statistik, der viste, at inflationen i Danmark var 10 pct. i september.

Mens i dag kom der tal fra det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks, der viste, at inflationen i Danmark lå på 11,1 pct. i september.

Forskellen mellem de to tal skyldes, at de to inflationstal opgøres på en forskellig måde, forklarer Jeppe Juul Borre.

»I det danske forbrugerprisindeks, der kom for 14 dage siden indgår ejerboliger, men det gør det ikke i det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks, hvorfra der kom tal i dag. Selvom ejerboliger også er steget i pris og dermed skubber til inflationen, så er det typisk en komponent, som er mere stabil end mange øvrige komponenter i inflationen,« udtaler han.

Læs også: Nordea: Derfor steg aktierne så kraftigt

Læs også: Har snakket med C25-selskabet – anbefaler at sælge aktien