Henter kommentarer

Økonomer om nye tal: 'Det gør vanvittig ondt'


»Det gør vanvittig ondt på mange danskere og kan ikke undgå at påvirke forbruget.«

Sådan lyder det fra cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre om de nyligt offentliggjorte inflationstal fra Danmarks Statistik.

I september ramte den danske inflation nemlig hele 10 pct. sammenlignet med samme måned sidste år. Det er de kraftigste forbrugerprisstigninger i 40 år.

»Med den her inflation skal en gennemsnitlig dansk børnefamilie have omkring 45.000 kr. mere op af lommen i årligt forbrug. Og det er rystende nok ikke fordi, at de køber mere, men helt og alene fordi priserne er steget,« udtaler Jeppe Juul Borre.

Læs også: Nu rammer bolighammeren hårdt i Hovedstaden

»Det er vores forventning, at inflationen topper indenfor de nærmeste måneder, men intet står mejslet i sten, og danskerne kan ikke ånde lettet op endnu. Det er på ingen måde umuligt, at inflationen kan komme endnu højere end 10 pct., før den begynder at falde,« siger han.

Det er især prisstigninger på energi og fødevarer, som presser danskernes budgetter. Fødevarer er steget med næsten 16 pct. i forhold til samme måned sidste år, og priserne på gas er eksploderet med næsten 180 pct. siden sidste år. Også prisstigningerne på elektricitet rammer danskerne med en stigning på 95 pct. siden sidste år.

Heldigvis er der dog lys for enden af tunnelen, lyder det fra seniorøkonom i Sydbank, Mathias Dollerup Sproegel.

»Energipriserne er faldet kraftigt siden sommeren, selvom energipriserne desværre stadig er meget høje. Ændringer i energipriserne rammer dog inflationstallene med en lille forsinkelse, og derfor trækker gas- og elpriserne betydeligt op i september. Det er til gengæld blevet billigere at tanke bilen i løbet af september, og vi kan også se, at råvare- og fragtpriserne er faldet,« udtaler han.

Læs også: Tsunami af nye kursmål rammer C25

Læs også: Goldman Sachs øjner indtjeningsoverraskelse i Europa