Henter kommentarer

Advarer mod for høj gæld: 'Ikke set siden Napoleon-krigene'


Der er et stort behov for at adressere den globale gældssituation i verdensøkonomien. 

Sådan lyder de klare ord fra præsidenten for World Economic Forum, Børge Brende:

»Vi har ikke set dette niveau af gæld siden Napoleonskrigene. Vi nærmer os 100 pct. af det globale BNP i gæld,« lød det fra Børge Brende i et interview med finansmediet CNBC

Vi befinder os med andre ord i en situation, som vi ikke har set siden begyndelsen af 1800-tallet, hvor Frankrig under kejser Napoleon Bonaparte kastede Europa ud i en lang række krige.

Opfordringen fra Brende er derfor, at regeringer verden over skal overveje, hvordan de kan sænke deres gæld uden at ramle ind i en situation, hvor økonomien bevæger sig mod en recession. 

Læs også: Dansk selskab kaldes 'fantastisk' og spås kæmpe potentiale - sådan anbefaler analytikerne at du handler aktien

Ifølge den Internationale Valutafond (IMF) var den globale gæld i 2022 på 92 pct. af det globale BNP. Det svarer til lige over 91 billioner dollar - eller 91.000 mia. dollar. Ifølge tal fra Nationalbanken havde Danmark en statsgæld på 294 mia. kr. ved udgangen af 2023, hvilket svarer til 10,5 pct. af det danske Bruttonationalprodukt (BNP). 

Det anses som ganske lavt, sammenlignet med andre lande. 

Samtidig advarer Børge Brende også om en situation, hvor verdensøkonomien måske ikke kommer til at vokse lige så meget som normalt. Han fremhæver at forventningen til den globale vækst i verdensøkonomien ligger på omkring 3,2 pct. i 2024. Det er ikke dårligt, fremhæver den tidligere norske udenrigsminister, som dog fremhæver at vækstraten har været på 4 pct. i »årtier«. 

I sidste uge kom Nordea med sine forventninger til væksten i verdensøkonomien for 2024 og 2025. Det kan du læse om her.