Henter kommentarer

Børsluk: Sådan klarede de danske eliteaktier sig mandag


Ugens første handelsdag herhjemme er ovre, og solskinsvejret smittede af på de danske eliteaktier, der lukkede i et plus på 0,2 pct.

Bedst gik det for aktien i høreapparatkæmpen Demant, der endte dagen i et plus på 4,4 pct. uden selskabsspecifikke nyheder.

Mærsk-aktierne endte også blandt de mest stigende aktier i C25-indekset mandag. A-aktien blev sendt op med 2,4 pct., mens B-aktien endte dagen i et plus på 2,5 pct.

Mandag var sidste dag, at Mærsk-aktierne handlede inklusiv Svitzer. Tirsdag bliver slæbebårdsrederiet Svitzer nemlig udskilt fra Mærsk-koncernen, og i samme omgang bliver Svitzer også udskilt fra Mærsk-aktierne og noteret som sin egen aktie på den københavnske fondsbørs.

Det var i forbindelse med offentliggørelsen af Mærsks årsregnskab for 2023, at selskabet annoncerede, at rederiet ville udskille Svitzer som et led i at forenkle forretningen og fokusere på »integreret logistik«. Læs mere her.

Derudover fik Mærsk-aktierne også opmærksom i form af en ny, løftet anbefaling fra ABG Sundal Collier, skriver Marketwire. Finanshuset har nu en 'køb'-anbefaling fremfor en 'hold'-anbefaling på aktierne.

Læs også: 

Bavarian Nordic, der endte dagen i en stigning på 2,6 pct., meldte mandag ud, at man er begyndt en løbende registreringsansøgning for en chikungunya-vaccine til de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA. 

Selskabet vil indsende yderligere data på vaccinekandidaten med navnet CHIKV VLP i løbet af de kommende måneder, og forventer at afslutte registreringsansøgningen inden første halvdel af 2024. Målet er en potentiel godkendelse fra FDA af vaccinen i første halvdel af næste år. Læs mere om det her.

Dagen bød også på nyt fra energikæmpen Ørsted, der har valgt at sælge sin franske landvind- og solenergiforretning Ostwind France.

Salget sker til ENGIE »som led i en strategisk prioritering af andre europæiske markeder for vedvarende energi på land,« fremgår det af en meddelelse, hvor der til gengæld ikke oplyses en salgspris. Læs mere her.

Læs også: Ekspert advarer om alvorlig fælde for privatinvestorer – kan ende med fængsel

Ørsted lukkede knap 1 pct. højere, og dermed er aktien den seneste måned gået frem med 2,3 pct.

Kigger man på bunden i C25-indekset, finder man transport- og logistikkæmpen DSV, der tabte 1,5 pct.

Selvom investorerne ikke sendte aktien op mandag, spås aktien kæmpe potentiale. Aktien er bakket mere end 20 pct. det seneste år, men aktiechef i Artha Kapitalforvaltning, Lars Hytting, kalder selskabet for en fantastisk virksomhed med kæmpe potentiale. Læs mere om det her.

Det kom også frem, at topchefen i rederiet Norden, har købt yderligere aktier i selskabet. I alt har han købt 5.431 aktier, som er erhvervet til kurs 276 kr., og dermed har topchefen altså købt aktier for næsten 1,5 mio. kr. Læs mere her.

Norden endte mandagens handel i et fald på 3,8 pct.

De fem C25-aktier, der har klaret sig bedst:

De fem C25-aktier, der har klaret sig værst:

Læs også: 

Læs også: