Henter kommentarer

Nu rammer bolighammeren hårdt i Hovedstaden


Prisen på ejerlejligheder i Hovedstaden er blæst fremad i raketfart, og ejerne har haft grund til at have hænderne over hovedet.

Men tiderne er skiftet.

På bare fem måneder – fra maj til og med september i år – er prisen på ejerlejligheder i hovedstadsområdet braget ned med 8,6 procent.

Det er en voldsommere nedtur end i resten af landet, viser nye tal fra Boligsiden.dk.

Læs også: Titusindevis af danskere har gjort det: Nu er boligfinte 'mere fordelagtig end nogensinde'

Ifølge Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, står ejerlejlighedsmarkedet i København ofte forrest i køen, når prisfald på boligmarkedet rammer.

»De seneste måneders kraftige prisfald i hovedstaden er derfor et forvarsel til alle sælgere om, at de går en svær tid i møde. Tiden med budrunder og gyldne salgspriser er forbi, og realisme og sund fornuft er kommet på dagsordenen,« siger hun i en kommentar til tallene.

Til sammenligning er ejerlejlighedspriserne siden maj faldet med 1,1 procent i Aarhus, 3,7 procent i Odense og 6 procent i Aalborg.

Prisen på de københavnske ejerlejligheder står først for skud, da priserne er høje, og der er mange førstegangskøbere på markedet med en relativt skrøbelig økonomi, forklarer boligøkonomen.

Læs også: Nyt rentechok til boligejerne: 'Konverteringer er virkelig kommet på radaren'

I kroner og øre betyder det bratte fald, at en gennemsnitlig ejerlejlighed på 80 kvadratmeter i hovedstadsområdet koster 2.726.000 kroner. Det er 137.000 kroner billigere i forhold til i maj.

Zoomer man ud, så rammer uvejret boligpriserne i hele landet. Alene i september måned er prisen på villaer og rækkehuse dalet med 1,2 procent, ejerlejlighedspriserne er i gennemsnit faldet med 1,7 procent og sommerhuse dykket med 0,7 procent

Faldene står i skarp kontrast til, hvordan boligmarkedet bragede frem under coronapandemien, hvor budrunder nærmest var hverdagskost.

Vendingen skal ses i lyset af, at renterne er steget kraftigt, og at de stigende fødevare- og energipriser dræner købernes økonomi, mener Lise Nytoft Bergmann.

»Det er en rigtig øv-situation på boligmarkedet,« understreger hun og henviser til, at Nordea Kredit forventer prisfald i både 2023 og et godt stykke ind i 2024.

Fra marts 2020 frem til maj 2022 er prisen på danske ejerlejligheder steget med 23 procent i gennemsnit, viser tal fra Boligsiden.dk.

Læs også: Laveste antal tvangsauktioner i 15 år: 'Vi kommer til at se en stigning'

Læs også: Særligt lån laver uventet drejning: Renten dykker