Henter kommentarer

Jyske Bank: Derfor kan olieprisen tordne op


Olieprisen risikerer at blive næsten fordoblet fra de nuværende niveauer, hvis Rusland hævner sig på vestlige sanktioner.

Det vurderer Jyske Bank i deres olieprognose forud for, at sanktioner fra to kanter hagler ned over Rusland 5. december.

Den dag træder både et europæisk olieembargo mod russisk råolie i kraft, samtidig med, at G7-landene, som består af verdens største økonomer, vedtager et prisloft på russisk olie.

Sanktionerne kan få Rusland til at gå til modangreb, vurderer Jyske Bank:

»Vi står stadig konfronteret med et Rusland, som egenhændigt kan vælge at svare igen ved at sænke produktionen, for at skabe splid i Vestens front over for Rusland,« skriver banken.

Konkret vurderer Jyske Bank, at prisen på den europæiske Brent-olie i yderste fald kan komme op over 170 dollar per tønde. Det er knap en fordobling af den nuværende pris på 86,9 dollar tønden.

Solskinsscenariet ifølge banken er dog, at prisen kan gå ned og ramme 80 dollar, hvis Rusland forholder sig i ro, og verdenen »blot« rammes af en global recession.

Den europæiske olieembargo, som træder i kraft 5. december, bandlyser russisk råolie transporteret med tankskibe. Jyske Bank vurderer dog, at Rusland kan omgå embargoen, hvis tredjelande køber og raffinerer olien – for derefter at sælge den til Europa.

»Er det korrekt, er embargoen udvandet, mens prisen for slutproduktet potentielt bliver forhøjet pga. den ekstra transportomvej,« vurderer Jyske Bank.

Per 5. februar udvides embargoet til også at gælde for andre russiske olieprodukter.

At olieprisen kan hamre op, er en kontrast til, hvordan olieprisen på det seneste er gået modsatte vej. I skrivende stund er olieprisen på sit laveste i to måneder.

Læs også: Analytiker: Nye tal kan give Novo-aktien opmærksomhed

Læs også: Ser billige og interessante aktier her: 'Derfor kan du godt købe lidt nu'