Henter kommentarer

Ser billige og interessante aktier her: 'Derfor kan du godt købe lidt nu'


De kraftigere kursfald har betydet, at det forventede afkast på aktier over de næste 5 år er steget for aktier – ligesom det også er steget for obligationer, som nu har højere rente”.

Det vurderer chefstrateg Frederik Engholm fra Nykredit Markets. Han fremhæver tre steder i markedet, hvor langsigtede investorer bør grave efter aktieguld, og hvor man kan være heldige at finde enten bilige eller interessante aktier.

»Aktierne kan sagtens falde herfra og blive billigere, men det er grundlæggende urealistisk at tro, at man kan købe lige på bunden, og hvis du er langsigtet, så betyder det mindre, at du får købt der. Derfor kan du godt begyndte at købe lidt aktier nu, hvis bare man er sikker på, at man kan lade dem ligge i flere år og ikke sælge ud, hvis de skulle falde igen over de kommende måneder,« udtaler chefstrategen.

Læs også: Nordea advarer: Det her minder om sidste gang, lige inden aktierne faldt

Det gælder dog om at have en tidshorisont på tre-fem år, understreger Frederik Engholm. Lige forude truer en europæisk recession, men på den anden side lokker nogle solskinsscenarier, som kræver tid, for at de kan udfolde sig.

Bilaktierne
Det første sted, hvor langsigtede investorer kan lede efter spændende aktier, der er hældt ud med badevandet, er blandt europæiske bilproducenter, fortæller han.

Det er et sted i markedet, hvor man finder selskaber som BMW, Volkswagen, Daimler, Stellantis og Renault.

Læs også: Danske Bank: Disse aktier er billige - begynd at købe op

Europæiske bilaktier er overordnet set at betragte som ekstremt value, vurderer Frederik Engholm. Value-aktier dækker groft sagt over aktier, der kan købes billigt i forhold til det underliggende selskabs indtjening eller egenkapital.

»De europæiske bil-aktier er ekstremt billige, når man ser på, hvordan bilproducenterne er prisfastsat,« udtaler han.

Investorerne har solgt ud af bilaktierne på grund af en lang række udfordringer. Listen tæller blandt andet en dyr omstilling over mod produktionen af elbiler, Ruslands invasion af Ukraine, den efterfølgende energikrise samt frygten for recession. Nogle af selskaberne er eksempelvis blevet ramt af, at de henter dele til bilerne i Østeuropa, hvor de har været begunstiget af billig energi fra Rusland, forklarer Frederik Engholm.

Læs også: Børshus: 10 billige udbytteaktier til din portefølje

»Aktierne er faldet kraftigt tilbage, og der er indregnet meget negativt i aktierne. Aktierne kan derfor ende med at blive enormt interessante for langsigtede investorer,« udtaler Frederik Engholm.

Bilaktierne er for ham at se både de mest interessante, men også mest risikable af de aktier, som han peger på her.

Banker
Det næste sted i markedet, hvor langsigtede investorer kan finde billige og attraktive aktier, er blandt bankerne, vurderer man hos Nykredit.

»Bankerne er relativt billige og stadig relativt upopulære blandt en del investorer på grund af mange års underperformance,,« udtaler Frederik Engholm.

Læs også: Formueekspert: Der kommer altid en dramatisk modreaktion med kursstigninger

Bankerne er røget ud i investor-kulden, fordi de har leveret næsten et årtis underperformance. Bankerne har siden finanskrisen i 2008-09 været ramt af først meget store tab, så regulering og til slut en lang periode med lave renter, hvilket har påvirket bankernes indtjening. Centralbankerne har imidlertid kastet sig ud i en indædt kamp mod inflationen og derfor hævet renterne, hvilket bankerne nyder godt af.

»Det er ikke sikkert, at renterne skal højere op, eller at de forblive i det her niveau, men vi forventer, at rentemiljøet vil være mere gunstig for bankerne. Det er derfor en sektor, der forekommer billig, og hvor langsigtede investorer kan gøre sig nogle gode investeringer,« udtaler Frederik Engholm,« udtaler Frederk Engholm.

Forsyningsaktier
Det tredje sted, hvor langsigtede investorer kan finde attraktive aktier, der er blevet ramt af kraftige kursfald, er i gruppen af forsyningsaktier. Det er et sted i markedet, hvor man finder energiselskaber som Enel, Iberdrola og Ørsted.

I 2020 blev en lang række grønne aktier sendt mod børshimlen, men i takt med at renterne er steget, er en lang række af de grønne aktier faldet tilbage.

»Forsyningssektoren har et pænt potentiale for vækst under den grønne omstilling fra sort energi over mod vedvarende energikilder,« vurderer Frederik Engholm.

Læs også: 3 mulige vinderaktier til den forsigtige investor

»Der er mange interessante selskaber, der nu synes prissat mere rimeligt, og vi vurderer, at nogle af de førende, grønne selskaber kan spille en rolle som leverandører af knowhow til andre, der forsøger at omstille sig i en grønnere retning«

Forsyningssektoren er dyrere end den historisk har været, bemærker Frederik Engholm i den forbindelse.

Chefstrategen understreger, at det gælder om at investere langsigtet og om at have en diversificeret portefølje, så du er eksponeret mod forskellige brancher, regioner samt selskaber af forskellig størrelse.

Nykredit er i øjeblikket undervægtet aktier generelt og har derfor færre aktier i porteføljen end ellers. Nykredit er samtidig mere defensivt eksponeret end end normalt.

Læs også: C25-kæmpe får hug: 'Det kan vi simpelthen ikke putte penge i'

Læs også: Kvinder sparer op, mænd investerer