Henter kommentarer

| Opdateret

Nordea advarer: Det her minder om sidste gang, lige inden aktierne faldt


Vi risikerer, at situationen på aktiemarkedet gentager sig fra i sommer.

Sådan lyder det fra Nordeas senior investeringsstrateg Simon Kristiansen. Han mener, at den nuværende optur i aktiemarkedet minder om den bevægelse, som vi oplevede på de finansielle markeder i sommer.

Det toneangivende S&P500-aktieindekset ramte en bund 16. juni, hvorefter det nåede en top 16. august. Indekset steg på de få måneder mere end 17 pct. På det seneste har vi oplevet en ny stigning i markedet, påpeger Simon Kristiansen, der hæfter sig ved, at de langsigtede inflationsforventninger ikke er faldet væsentligt.

»Aktieopsvinget giver mig deja-vu til i sommer. Sidst vi oplevede et opsving, var det centralbankerne, der slukkede festen på Jackson Hole-mødet.,« udtaler han.

Læs også: Formueekspert: Der kommer altid en dramatisk modreaktion med kursstigninger

Henover sommeren oplevede vi markante kursstigninger på aktiemarkedet, men børsfesten blev ifølge Nordea-strategen slukket af den amerikanske centralbank på det pengepolitiske topmøde i Jackson Hole 27. august.

Selvom investorerne allerede i ugen op til det tre dage lange møde var begyndt at sælge ud af porteføljerne – målt på udviklingen i S&P 500 – så fortsatte nedturen i S&P 500, efter det pengepolitiske topmøde. Fra mødet begyndte faldt S&P 500-indekset mere end 11 pct., inden aktieindekset ramte en bund 12. oktober.

Mødet mindede investorerne om, at centralbanken stadig forsøger at bekæmpe inflationen med rentestigninger. Det satte gang i en ny nedtur på markedet, vurderer Simon Kristiansen. S&P 500-indekset har efterfølgende rettede sig noget, men vi risikerer altså nye kursfald, spår strategen.

»Vi har set positive tal på inflationen og arbejdsmarkedet, mens de langsigtede inflationsforventninger har ikke rykket sig. Jeg tror, at det giver sved på panden hos den amerikanske centralbank, der gerne vil have de langsigtede forventninger ned,« udtaler Simon Kristiansen.

Læs også: Danske Bank: Disse aktier er billige – begynd at købe op

»Centralbanken har kastet sig ud i et korstog mod inflationen. Det ignorerede investorerne bare, hvilket førte til aktiestigningerne i sommer,« udtaler han.

Investorer skal ifølge ham holde godt øje med udmeldingerne fra den amerikanske centralbank, og hvordan Federal Reserve i december slår tonen an. Spørgsmålet er, om centralbanken er mere aggressiv eller mere opblødende i retorikken, forklarer han.

I december venter en ny jobrapport om det amerikanske arbejdsmarked og nye inflationstal samt nye meldinger fra centralbanken. Den positive stemning på markedet i disse uger kan derfor sagtens forvandles, advarer han.

Læs også: Goldman Sachs: Dette land står foran massive kursstigninger

»Jeg tror, at vi går en nervøs tid i møde fra nu og frem til mødet i december,« udtaler Simon Kristiansen.

Betyder det, at man skal tage lidt gevinst hjem nu?
»Investorer skal opgive håbet om at time markedet, og i stedet fokusere på ens risiko og investeringshorisont. Hvis man kan sidde igennem den her nedtur, så ser vi ind i nogle aktivklasser – aktier og obligationer – som ser rigtig spændende ud,« forklarer Simon Kristiansen og tilføjer:

»Jeg kan ikke love, at bunden i aktiemarkedet er nået nu, men jeg tror ikke, at vi er langt fra. Hvis markedet falder fra de nuværende højder, så vil det ikke være et kollaps, for det er de fundamentale forhold for gode til – altså forholdene i økonomien og virksomhedernes fremtidige indtjening.«

Den amerikanske investeringsbank JPMorgan Chase ser lidt anderledes på det. Her vurderer man, at investorer skal udnytte de nuværende stigninger i markedet til at tage gevinst hjem. Det kan du læse mere om her.

Læs også: Børshus: 10 billige udbytteaktier til din portefølje

Læs også: 13.000 boligejere står overfor værste rentesmæk nogensinde