Henter kommentarer

Kapitalforvalter: Derfor får FLSmidth kurssmæk


Danske FLSmidth har netop indgået en købsaftale af tyske Thyssenkrupps mineforretning TK Mining, og meldingen har udløst voldsomt kursfald til aktien.

Prisen lyder på 325 mio. euro. Det svarer til godt og vel 2,4 mia. kr., og aktien lagde ud med at hamre ned med næsten 9 pct. I skrivende stund lyder faldet på omkring 6 pct.

Men hvorfor reagerer markedet så voldsomt på opkøbet?  Lars Hytting, chef for aktiehandel i Artha Kapitalforvaltning, har et par bud.

»For det første har FLSmidth ikke en trackrecord af gode opkøb på agendaen,« siger han og nævner det australske Ludowici som et eksempel på et opkøb, der ikke viste sig at være profitabelt i længden, og som i dag er nedskrevet til en værdi på 0 kr.

TK Mining omsatte for 780 mio. euro tilbage i 2020, men kørte med underskud og venter først at blive overskudsgivende igen i 2024.

»Man køber en forretning for 2,4 mia. kr. som kører med underskud. Selskabet har gang i en omstrukturering, der skal gøre dem profitable om et par år, så man har købt noget, der ikke kører på skinner,« siger Lars Hytting og tilføjer:

»Opkøbet giver fin mening, man kommer til at stå stærkere og FLSmidth kan blive leder inden for mineindustrien. Men spørgsmålet er, om de er klar til at overtage så stor en enhed.«

Finansieringen af det nye køb kommer blandt andet til at bestå af salg af nye aktier, og det kan også være en forklaring på, hvorfor markedet reagerer så voldsomt. Det danske selskab venter at forhøje aktiekapitalen med mellem 15 og 20 pct.

»Man skal hente nye penge i markedet, og de eksisterende aktionærer bliver udvandet, hvis ikke de køber ind på de nye, og det er med til at få aktien til at falde,« lyder det fra aktiechefen. Han fortsætter:

»I dag har FLSmidth en markedsværdi på omkring 12 mia. kr., og så laver man et opkøb på 2,4 mia. kr. Det er en pæn sjat.«

Thyssenkrupp stiger 1,71 pct. på den tyske børs.

Læs også: Fedmesats udløser Novo-kursfest - som langt fra er forbi

Læs også: Skal du frygte coronasmitte via kontanter? Få svaret her