Henter kommentarer

Kinas vækst banket tilbage til 70erne – aktier falder


Den kinesiske økonomi er stormet fremad med lysets hast. Bare ikke sidste år.

Landets vækst nåede nemlig sit laveste siden 1970erne i det forgangne år – det er vel at mærke, når man ser bort fra nedturen i coronaåret 2020.

Det skriver Bloomberg ud fra officielle data, der blev offentliggjort natten til tirsdag dansk tid. Og den lave vækst skubber tilsyneladende kinesiske aktier i en sur retning.

Det brede Hang Seng-indeks, der holder til i Hongkong, stryger ned med 1,2 procent i tirsdagens handel. Værst går det ud over biotekselskabet Wuxi Biologics, der taber over 6 procent.

Zoomer man ind på de friske tal for den kinesiske økonomi, så nåede væksten 3 procent sidste år. Det er lavere end væksten på 8,4 procent, som landet oplevede i 2021. Samtidig lander væksten under end den officielle målsætning på »omkring« 5,5 procent.

Kinas økonomi har i særdeleshed været udfordret af landets hårde coronapolitik, der har gjort ondt på økonomien og resulteret i et Kina ramt af nedlukning. I december måned begyndte landet dog at slippe jerngrebet om virussen, og væksten i sidste kvartal af 2022 ender på 2,9 procent og dermed højere, end de 1,6 procent, som økonomer havde forventet.

De friske tal fra Kina blotter desuden, at den kinesiske befolkning for første gang i seks årtier dykkede i 2022.

»Året 2022 blev året hvor den kinesiske befolkning faldt for første gang siden 1961, og det forventes at blive begyndelsen på en lang periode med faldende befolkning i Kina. Og allerede i år ventes Indien at blive det folkerigeste land i verden,« skriver Nordea i sin morgenrapport.

Læs også: Novo Nordisks guldæg indtager førsteplads

Læs også: 6 teknologier, som bliver større i 2023: 'Der kan man tage pæne gevinster hjem'